NRK Meny
Normal

Ingen sammenheng med vaksinen

Oslo-kvinne døde tre dager etter å ha fått vaksinen mot svineinfluens.

Vaksine mot svineinfluensa

En kvinne i 20-årene døde tre dager etter at hun ble vaksinert med Pandemrix, men Legemiddelverket tror ikke dødfallet har sammenheng med vaksinen.

Foto: Morten Andersen / NRK

- Vi har fått melding om at en kvinne i 20-årene døde på lørdag, tre dager etter at hun hadde fått Pandemrix, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens Legemiddelverk.

Han forteller at Legemiddelverket straks foretok grundige undersøkelser for å finne ut om dødsfallet hadde sammenheng med vaksineringen.

Tror ikke vaksinen er årsaken

Kvinnen, som hadde en underliggende hjertesykdom, døde uventet hjemme hos seg selv og ble obdusert kort tid etter dødsfallet.

- Resultatene fra undersøkelsene viser at det ikke har noen sannsynlig sammenheng med vaksinen, sier Hortemo.

Overlege Steinar Madsen i Legemiddelverket viser til at det nesten aldri forekommer dødsfall som følge av vaksiner.

- Når man vaksinerer mange personer over kort tid, vil det tilfeldigvis skje dødsfall som ikke har noen sammenheng med vaksinen, sier han.

Søndag krevde svineinfluensaen nok et liv da en tennåringsjente fra Hedemark døde på Rikshospitalet i Oslo. Jenta var i risikogruppen.

Trekker ikke tilbake anbefalingen

Dødsfallet endrer ikke myndighetenes anbefaling av vaksinen.

Hortemo understreker at personer med hjertesykdom og andre i risikogruppen ikke må la være å vaksinere seg.

- Jeg tror folk ser at denne influensaen vi har nå er alvorlig for risikogruppene og at det er viktig å beskytte seg, sier han.

Tre hundre tusen er vaksinert

Til nå er cirka 300 000 personer i Norge blitt vaksinert mot svineinfluensa. Totalt er det rapportert om mulige bivirkninger hos åtte av disse personene.

Legemiddelverket påpeker at når en så stor del av befolkningen blir vaksinert over kort tid vil man oppleve at noen dør av andre årsaker i det tidsrommet.

- Vi går ikke ut med detaljer rundt sykdomshistorien hennes, men vi mener at dødsfallet har sammenheng med underliggende hjertesykdom, forteller Hortemo.

Kvinnen ble testet for svineinfluensa, men var ikke smittet opplyser Legemiddelverket.