NRK Meny
Normal

Ingen prisavslag for parasitt-vann

Folk må betale full vannavgift til tross for at man ikke kan drikke vannet fra springen.

Illustrasjonsbilde
Foto: Eva Susanne Drugg / NRK

Oslos befolkning må koke vannet etter at det er funnet parasitter i drikkevannet, men ifølge direktør i vann-og avløpsetaten Finn Johansen blir det likevel ingen reduksjon i vannavgiften.

- Det finnes en del eksempler på dette i fra Norge, som har konkludert med at man ikke får avslag i vannavgiften, sier Johansen.

- Mesteparten kan brukes

Finn Johansen

Finn Johansen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Selv om drikkevannet må kokes, mener Johansen de fremdeles leverer varene.

- Mesteparten av vannet er fortsatt tjenlig til de formål som det brukes til, og det mulig med enkle midler, i alle fall for husholdningene, å tilpasse seg denne situasjonen, sier Johansen.

- Det blir et spørsmål om vann er en vare som andre varer man kjøper, og om dette er en forringing som berettiger til prisavslag, sier han.

Parasittene fjernes i 2008

Oset vannrenseanlegg

Oset vannrenseanlegg

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Oslo har veldig lave vannavgifter, og andre har satt spørsmålstegn ved om kommunen ikke heller bør øke avgiftene, for å finansiere en raskere utskiftning av gamle rør som kan føre til at kloakk kan komme inn i vannettet.

Regn ut din vannavgift

De siste prøvene av Oslo-vannet styrker imidlertid teorien om at parasittene kommer fra Maridalsvannet, og ikke fra lekkasjer i vannettet.

Det i mange år vært kjent at det er parasitter i vannet, og først til neste år står det ferdig et renseanlegg som kan fjerne slike parasitter.

- Fra våren 2008 skal parasitter ikke kunne passere, og vi kan være trygge i fremtiden når det gjelder vann fra Maridalsvannet sa Myhre. Peter N. Myhre, samferdselsbyråd i Oslo til NRK i går.

Tidligst friskmeldt mandag

Giardia-parasitt

Giardia-parasitt

Foto: Scanpix/AP

Oslovannet vil tidligst bli friskmeldt på mandag.

Vann og avløpsetaten skal ta flere vannprøver og vil ikke friskmelde vannet før man har fått analysen av disse prøvene.

Det må de nok fortsette med til over helgen, direktør i vann-og avløpsetaten Finn Johansen.

- Vi har en serie prøver til, som vi gjerne vil ha analysert. Vi må se på helheten, så vil det kunne tas en beslutning over helgen, sier Johansen.

- Sen varsling

Kart over forurenset vann i Oslo
Foto: NRK

Oslo kommune brukte for lang tid på å varsle om smitte i drikkevannet, mener Hotell- og restaurantbransjen. NHO Reiseliv, som har tusenvis av medlemmer innenfor hotell og restaurant, mener informasjonen kom for seint og at den har vært for dårlig.

- Det vil alltid være noen som gjerne skulle vært informert før. Vi har fått spørsmål om vi ikke kunne gitt forvarsel til noen. Jeg synes det faller på egen urimelighet. Vi kan ikke sende forvarsel om at det kanskje kommer en kokeanbefaling om fire dager, sier Johansen.

- Sett i forhold til at vi ikke fant situasjonen dramatisk, synes jeg fortsatt at det var innenfor det akseptable. Men vi vil gå inn på rutiner og ta den lærdom vi kan ta, sier han.

Rent vann - en kilde til glede

Skilt ved Maridalsvannet

Foto: NRK