NRK Meny
Normal

Hevder sønnen også ble mishandlet

Flere advokater reagerer kraftig på at moren som er tiltalt for å ha drept datteren sin, ikke er tiltalt for vold mot sin sju år gamle sønn. Nå havner saken i Strasbourg.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller og forsvarer Geir Hovland

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller snakker med den tiltalte morens forsvarer Geir Hovland. I bakgrunnen står hovedetterforsker Thomas Kvalnes.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Advokat Randi Hagen Spydevold

Guttens hjelpeverge, advokat Randi Spydevold.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix
Inger Marie Støen

Guttens bistandsadvokat, Inger Marie Støen.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

I barnedrapssaken som nå pågår i Oslo tingrett, der en 28 år gammel Oslo-mor står tiltalt for å ha druknet datteren i en bøtte med vann, er ingen gjort ansvarlige for påstått vold mot den døde jentas sju år gamle bror.

– Han har gitt utrykk for at han har vært utsatt for vold, utøvd av mor. Slik jeg ser det, så er det grov vold, sier guttens hjelpeverge, advokat Randi Spydevold til NRK.

Spydevold har klaget til både statsadvokat og senere til riksadvokaten på at vold mot gutten ikke er med i tiltalen, i den pågående rettsaken. Nå har hun klaget saken inn til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Det er tatt ut tiltale for mye mindre alvorlige forhold enn dette her, så hans rettigheter er rett og slett krenket i denne saken. De er ikke ivaretatt, sier Spydevold.

– Sær tragisk

Inger Marie Støen, som ble guttens bistandsadvokat da moren ble arrestert, er også opprørt.

– Det er veldig tragisk. Den norske rettsstaten skal være for god til la en sånn passere, uten at et barn som har blitt utsatt for vold blir ivaretatt.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller er aktor i saken mot moren (28) og hennes britisk-pakistanske ekskjæreste som nå pågår i Oslo tingrett.

Hun svarer på kritikken ved å understreke at klagen er grundig vurdert.

– Det er riktig at guttens bistandsadvokat har klaget på at han ikke er tatt med i tiltalen. Klagen ble grundig behandlet og avvist hos statsadvokaten, og dermed videresendt riksadvokaten for endelig vurdering. Heller ikke der ble klagen tatt til følge.

– Bistandsadvokaten og vergen for gutten mener det går på rettsikkerheten løs at gutten ikke er tatt med i tiltalen?

– Dette er en straffesak og klagen gjaldt tiltalebeslutningen. Klagen er grundig behandlet, sier Schløsser.

– Slo han et par ganger

Den tiltalte ekskjærestens advokat Vibeke Hein Bæra, støtter derimot kritikken mot påtalemyndigheten.

– Under rettssaken er det beskrevet vold mot begge søsknene. At påtalemyndigheten velger å bare ta ut tiltale for det ene av de to barna, som tross alt levde sammen, er det grunn til å stille spørsmål ved.

Morens forsvarer, Geir Hovland, ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK.

I retten har moren selv fortalt at hun kun har slått gutten ved et par anledninger. Hun hevdet da at han aldri hadde blitt utsatt for den samme volden som søsteren skal ha blitt utsatt for.

Også den tiltalte eks-kjæresten har forklart i retten, at han hadde kjennskap til at kvinnen tidligere hadde slått sønnen.