NRK Meny
Normal

Har ikke funnet biologiske spor

Politiet opplyser at det fremdeles ikke er aktuelt å varetektsfengsle mannen som er siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken.

Politiet aksjonerer mot en boligblokk på Østensjø fredag 31.08.2012

Politiet aksjonerte mot boligblokken på Østensjø der den siktede mannen bor, på fredag.

Foto: Aas, Erlend / NTB Scanpix

Mannen i slutten av 20-årene ble etter det NRK erfarer, siktet mandag for en uke siden.

Da ransaket politiet leiligheten hans og undersøkte mannens mobiltelefon og pc. Krimteknikere har også undersøkt bilen han hadde gjennom jobben, og foreldrenes bil, som han disponerte den helgen Sigrid forsvant.

Uendret siktelse

I dag opplyser politiet at de ikke har funnet biologiske spor i løpet av de siste dagene, som nå kan knyttes til Sigrid-saken.

Politiet avviser at det er aktuelt å fremstille mannen for varetektsfengsling, og det er heller ingen endring i siktelsen mot ham.

– Vitnet er siktet for falsk forklaring, svarer politiinspektør Hanne Kristin Rohde i en epost mandag.

Politiet bekreftet i forrige uke at en person var siktet for falsk forklaring i Sigrid-saken. Fredag gjennomførte politiet undersøkelser i blokken der mannen bor. Med seg hadde de en spesialtrent hund som skal kunne oppdage selv de minste spor av blod, sæd og annen kroppsvæske.

Det var politiets egen etterforskning, og ikke et tips, som gjorde at politiet rykket ut før helgen, flere dager etter den første husransakelsen.

– Politiet har vært ute også den siste uken, og dette skyldes den løpende etterforskningen, sier Rohde.

Politiet søker ved Godlia t-banestasjon

Politiet gjennomførte før helgen også undersøkelser ved Godlia t-banestasjon. Data fra basestasjoner har vist at Sigrid sendte en sms da hun var ved stasjonen klokken 00.13 den natten hun forsvant. Dette er den siste sms-en fra Sigrids telefon som politiet er sikre på at hun sendte selv.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Politiet ordknappe om siktede

Politiet er svært sparsommelige med opplysninger knyttet til den siktede mannen.

Det begrunner de slik: «Situasjonen er slik at vitnet som er siktet for falsk forklaring, har valgt å stå frem i media. Dette betyr at Oslo politidistrikt ikke kan besvare noen spørsmål knyttet til dette vitnet uten å bryte taushetsplikten.»

Fredag sa likevel Rohde til NRK at politiet mener mannen bevisst har forklart seg uriktig.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde har opplyst at politiet mener den siktede bevisst har forklart seg uriktig.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

– Når en person velger bevisst å forklare seg uriktig til politiet, er det veldig alvorlig. Det kan vanskeliggjøre vår etterforskning, og vi må finne ut hvorfor han har gjort det, sa Rohde da.

Hun ville ikke gå i detalj på hva mannen har forklart, som var galt, men opplyste at han har gitt to ulike forklaringer.

– Vi mener å ha avdekket det han har opplyst, som er galt. Avhøret politiet gjorde mandag, tok sikte på å avdekke at han bevisst forklarte seg uriktig. Det var en villet handling, sa Rohde.

Siktedes forsvarer Kim Gerdts har reagert kraftig på politiets opptreden overfor klienten.

– Jeg stiller meg veldig undrende til siktelsen og mener det er en «skinnsiktelse» politiet benytter for å gi et skinn av legitimitet for å foreta de tvangsmidler de har gjort. Han er siktet for å ha forklart seg uriktig om en observasjon fra balkongen, og så dundrer politiet inn med ransaking av leilighet, telefoner, biler og leter etter DNA, og det har ingenting med den foreliggende siktelsen å gjøre. Det er helt andre ting de prøver å finne bevis for, mener han.

16-årige Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant fra Østensjø i Oslo natt til søndag 5. august. Mobiltelefonen, en sokk og skoene hennes ble funnet i en barnehage like ved der jenta og familiens hennes bor.

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne har vært savnet i nær en måned.

Foto: Privat / NTB scanpix