NRK Meny
Normal

Cycleforbundet: – Dette har vi fryktet lenge

Norges Cycleforbund har lenge fryktet en påkjørsel lik den som endte med at en person døde nær Gardermoen lørdag ettermiddag.

Ødelagt sykkel i veigrøfta etter påkjørsel nær Gardermoen

ÉN syklist døde, en ble lettere skadd mens tre kom uskadet fra påkjørselen ved Gardermoen lørdag ettermiddag. Norges Cykleforbund forteller at nesten-ulykker er dagligdags på trange, norske veier.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

En mannlig syklist i 20-årene døde lørdag kveld etter å ha blitt påkjørt av en bil nær Gardermoen.

Totalt fem syklister fra to forskjellige klubber var innblandet i ulykken, som skjedde ved krysset mellom E16 og fylkesvei 176 vest for Gardermoen.

Norges Cykleforbund omtaler ulykken som tragisk og meningsløs, men ikke overraskende.

– Det er helt tragisk og en situasjon vi har fryktet lenge. Det er trangt på norske veier, sier generalsekretæren i Ncf Bjørn Sætre til NRK.

– Opplever stadig hårreisende forbikjøringer

Bjørn Sætre

Generalsekretær Bjørn Sætre i Norges Cycleforbund mener norske veimyndigheter må prioritere bredere veier og sykkelfelt

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Bilføreren som kjørte på syklistene ved Gardermoen stakk av fra stedet. Føreren, en mann i 40-årene, ble stoppet og pågrepet av politiet kort tid etterpå.

Mannen er nå siktet for uaktsomt drap og uaktsom kjøring. Bilføreren er foreløpig ikke avhørt.

– Vi etterforsker saken og kommer trolig til å avhøre den siktede søndag morgen, forteller lensmann Bjørn Hoff i Nannestad og Gjerdrum til NRK ved 23-tiden lørdag kveld.

En utåndingsprøve gir politiet mistanke om promillekjøring.

– Den siktede har også avlagt blodprøve som er sendt til analyse. Vi får trolig svar på den mandag eller tirsdag, sier lensmannen.

Norges Cykleforbund forteller at syklister i Norge stadig vekk opplever neste-ulykker.

– Grupper som er ute og sykler som dette, fem-seks syklister, har en tett og hårreisende forbikjøring på nesten hver eneste treningstur, sier generalsekretær Sætre.

Preget av dødsfallet

De to klubbene som var involvert i ulykken lørdag kveld, OSI og IF Frøy, skriver i en felles uttalelse lørdag kveld at de nå gjør alt de kan for å ta vare på de involverte og andre medlemmer.

«Dette er en tragisk ulykke som berører oss alle. Våre tanker er nå hos den nærmeste familie og de øvrige pårørende. Vi vil gjøre vårt beste for å ta vare på de som trenger vår hjelp», heter det i uttalelsen.

Nå må myndighetene forstå at det haster å forbedre norske veier og i større grad tilrettelegge for syklistene, mener Cycleforbundet

– Vi forsøker å begrense vår plass i veibanen slik at det skal være plass til alle, men vi håper at veimyndighetene ser over sine prioriteringer framover. Enkle, bra sykkelfelt hadde gjort veien bredere og kunne faktisk bidratt til at slike ulykker hadde vært unngått, sier generalsekretær Sætre til NRK.

Fem syklister påkjørt

Ulykken skjedde ved Kneppejordet på Fylkesvei 176, rett før krysset til E16. Fem syklister som syklet i en klynge ble påkjørt av en personbil.

Foto: Odd Iversen / NRK