Hopp til innhold

Foreldres seksualitet er ubetydelig

En ny rapport viser at det ikke har noen betydning for barn om foreldrene er lesbiske, homofile eller heterofile.

Homofile foreldre

Å vokse opp med homofile eller lesbiske foreldre er det samme som å vokse opp i andre familier – på godt og vondt, sier forsker. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Laurence Mouton / Colourbox/ Altopress

– Resultatene våre viser at det er det samme for barna hvilken seksuell orientering foreldrene har, sier forsker Elisabeth Backe-Hansen ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

Hun sier at det er andre kriterier som avgjør om barna har en god oppvekst eller ikke.

– Om lesbiske og homofile foreldre er gode foreldre er knyttet til de samme karakteristikaene som hos heterofile. Som om du er forståelsesfull, følger opp barnet på skolen og så videre, sier hun.

Elisabeth Backe-Hansen

NOVA-forsker Elisabeth Backe-Hansen konkluderer med at det går for det samme om barn har heterofile, lesbiske eller homofile foreldre.

Foto: Fami.no

– Det på godt og vondt som å vokse opp i alle andre familier. Man kan ikke si at seksuell orientering er årsaken til at det går dårlig, for det er det ikke, sier Backe-Hansen

Sjekket for psykiske problemer og problemadferd

Sammen med Eivind Grip Fjær, har Backe-Hansen samlet inn informasjon om barn med lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner (LHBT) som foreldre.

– Det som er interessant er at man finner litt forskjellige ting når man snakker med barna og foreldrene, sier Backe-Hansen.

Foreldrene ble spurt, og snakket mest om, ting man bruker for å kartlegge om barnet har psykiske vansker eller problemadferd.

– De ble stilt en rekke spørsmål om hvordan barna tilpasset seg skolen, om de hadde faglige eller sosiale vansker, om de ble mobbet og sånne ting for å finne ut om de har mer eller mindre problemer enn andre barn.

Barna, på sin side, var mest opptatt av at andre folk spurte dem om hvordan det var å vokse opp med to mammaer eller to pappaer.

– De må forholde seg til reaksjoner fra omgivelsene, og det er det som kan skape problemer som er knyttet til foreldrenes seksuelle orientering.

– Da kan det ha betydning hvor åpne foreldrene er, og når de begynner å snakke om det, sier forskeren.

– Fikk ikke sjokk da mamma sa hun var lesbisk

Sofie Frøysaa

Sofie Frøysaa sier hun har hatt en fin og trygg oppvekst med med to kvinner, og mener man bør snakke mer åpent om familier med foreldre av samme kjønn i skolen.

Foto: Wilhelm Støylen / NRK

Mora til Sofie Frøysaa fra Oslo passet på å snakke åpent om familielivet tidlig. Hun informerte på foreldremøtet om at datteren vokste opp i et hjem med to damer, og innførte tidlig begrepet homofil i datterens vokabular.

– Det er jo en veldig pedagogisk smart ting å gjøre. Da hun skulle fortelle meg at hun selv var lesbisk var det som om jeg at jeg skjønte det. Det var ikke noe sjokk, sier Frøysaa.

Hun har stort sett fått positive reaksjoner på at de ikke er som en «vanlig» kjernefamilie, men mener også at nordmenn har en del å gå på når det gjelder holdninger.

– Kjønnsrollene i samfunnet er veldig sterke. Det er lett å tenke at et barn må ha en mor og en far og sånn er det. Så glemmer man kanskje å tenke hvorfor det, sier hun.

Hun tror det er frykten for det ukjente som fortsatt får folk til å reagere og debattene til å rase.

– Jeg tror det er viktig at man snakker mer om det. I skolen for eksempel.

Les også:

Vil ha mer forskning

Forskerne fant ut at det er veldig små forskjeller mellom barn som har vokst opp med heterofile foreldre, og lesbiske eller homofile foreldre.

– Vi har uten tvil mest informasjon om barn med lesbiske foreldre, men vi tror resultatene også gjelder for de andre gruppene, sier Backe-Hansen.

Det er umulig å vite hvor mange norske barn som lever i familier hvor foreldrene ikke er heterofile, for det blir kun registrert hvis folk er gift eller hvis begge er registrert som foreldre til barnet.

– Jeg vil foreslå mye mer forskning på dette området for å få bedre beskrivelser av oppvekster. Da er det også viktig å inkludere familier hvor barnet er der på grunn av tidligere forhold, eggdonasjon og alle andre ting, sier hun.