NRK Meny
Normal

Fødte om bord i brannbåten mellom Nesodden og Oslo

De skjønte fort at de ikke hadde tid til å ta taxi til sykehuset da fødselen startet fredag morgen. Og at vannet gikk midtfjords var ikke noe problem med brannmenn med båt, helsepersonell om bord og jordmor på kaia.

Født på brannbåten i Oslofjorden

FØDT PÅ FJORDEN: Rundt 3 kilo og 48 centimeter, født på Oslofjorden. Her framme på fødestua på Ullevål med lue de fikk fra brannbåten.

Foto: Privat

Taxi var første tanke da fødselen satte i gang. Bagen til mor var plassert inn i bagasjerommet på drosjen på Nesoddtangen da jordmor på Ullevål heller ville sende ambulanse. Alt gikk for fort.

– Jeg vet ikke hvor gode drosjesjåfører er til å ta imot barn jeg. Med en gang paramedic Karstein kom, følte vi oss veldig trygge, sier den ferske trebarnsfaren.

– Utrolig komfortabelt

Brannbåten til Oslo brann- og redningsetat ble tilkalt som beste alternativ for å komme seg raskt til Oslo. Å føde om bord i båt høres hverken trygt eller behagelig ut, men opplevelsen til foreldrene var helt annerledes.

– Man skulle egentlig tro det var skummelt, men det var ikke det. Det var utrolig komfortabelt med hjelpen vi fikk. Det var god kommunikasjon og god kontroll. Båtmannskapet syntes det var festlig. All kudos til helsepersonellet. Det var helt fantastisk, sier Andreas.

Marianne ombord i brannbåten og paramedic Karstein til høyre

PÅ VIPPETANGEN: Paramedic Karstein Krosby-Schjerven (til høyre) var familiens helt underveis. Her er de på Vippetangen i Oslo etter fødselen.

Foto: Privat

– En morsom dag på jobb

Andreas og Marianne med datteren

FEM I FAMILIEN: Andreas og Marianne med den nye datteren etter en fødsel litt utenom det vanlige.

Foto: Privat

Turen over fjorden tok ikke mer enn sju minutter, men da de la til kai var hodet allerede ute. Jordmor fra Ullevål stod klar på kaia og hoppet om bord.

Kort tid etter var jenta ute: 3,04 kilo og 48 centimeter lang. Brannbåtens førstefødte var et faktum.

– Jeg har aldri tatt imot på en båt før, forteller jordmor Heidi Opheim.

– Men dette er en del av hverdagen min, jeg er vant til å håndtere akutte fødsler. Det var helt udramatisk, men en veldig morsom dag på jobb, sier hun.

Laster Twitter-innhold

Brannmannen smilte fra øre til øre

Paramedic Karstein Krosby-Schjerven kjører ambulanse på Nesodden og var den som var med paret i båten. Han har tatt imot barn både hjemme og i bil flere ganger. I dag ble det på en båt.

– Av de oppdragene vi får, er fødsler stort sett veldig hyggelige. Det var en god dag for oss, men litt ekstra for foreldrene. Brannmannen om bord stod og leverte utstyr til meg underveis. Han smilte fra øre til øre da vi dro og syntes det var veldig gøy, forteller Krosby-Schjerven.

Jens (9) og Maren (6) med sin nye lillesøster

NY SØSTER: Jens (9) og Maren (6) er stolt over den nye lillesøsteren sin som de fikk møte på Ullevål sykehus i ettermiddag.

Foto: Privat
Laster kart, vennligst vent...