NRK Meny
Normal

Flyttet fra sykehjemmet til telt i hagen

86 år gamle Per Sønsteby har byttet ut enerommet på sykehjemmet til fordel for telt i hagen. Der skal han bo hele sommeren, så lenge været er godt.

Per Sønsterby bor på plenen utenfor Lørenskog sykehjem. Han sykler en liten tur med sykkelhjelm og spiser frokost.

VIDEO: – Når det er fint vær så kan enn kan ikke ha det bedre, sier Per Sønsteby.

– Teltet er ikke så stort, men det er stort nok for meg. Komforten er bra, men jeg innrømmer jo det at det er litt slitsomt. Jeg er veldig sta, erklærer 86-åringen.

Det er ikke alle som passer inn i en firkantet A4-ramme, noen liker bedre å gå sin egen vei. Og det er nettopp det Per Sønsteby har gjort, ved å flytte ut av Lørenskog sykehjem der han vanligvis bor, og inn i et telt i hagen.

Her har han tenkt å spise, sove og tilbringe tiden sin resten av sommeren.

– Jeg har ikke tilgang på internett her og det er den eneste mangelen. Sykehjemmet burde få bedre dekning utenfor huset. Men jeg har datamaskin her, for jeg prøver å følge med selv om jeg er gammel, sier 86-åringen.

Han har bodd på sykehjemmet på Lørenskog i et halvt år. Selv omtaler han utflukten i hagen som en liten ferie.

Innsiden av teltet

«HYTTA»:– Her har jeg sovepose og telt. Soveposen var litt dyrere enn teltet, som jeg ga 200 kroner for. Også ligger jeg på hageputer som jeg har lånt av sykehjemmet, forteller 86-åringen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Hentet teltet på sykkel

Nanna Werner

Oversykepleier Nina Werner håper flere vil gjøre som Per Sønsteby. Det skaper litt spenning i hverdagen på sykehjemmet, mener hun.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Sykehjemmet har 156 beboere, men dette er første gang noen av dem har flyttet ut i et telt. Ideen fikk Sønsteby etter å ha sett en annonse i avisen.

– Jeg så en annonse, sånn lokkereklame. Så jeg syklet bort til en butikk, men der var de utsolgt. I den andre butikken hadde de både telt og sovepose. Det var et meget godt kjøp, sier han.

– Jeg tror det gir en følelse av litt frihet og selvbestemmelse. Han får muligheten til å leve ut en liten drøm, sier oversykepleier ved Lørenskog sykehjem, Nanna Werner.

Ifølge camperen selv er teltet alt han trenger, med dobbel isolering slik at det ikke blir for varmt. I tillegg mener han sykehjemmets hageputer er bedre å sove på enn sengene inne.

Per Sønsterby på sykkel

KONAS SYKKEL: Sønsteby syklet selv til butikken for å kjøpe telt og sovepose. Som 86-åring har han erfart at damesykler er lettere å komme seg på – og av.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Må følge «campingens» regler

Men selv om hans kones gamle damesykkel fint fungerer frem og tilbake til butikken, har han ingen planer om noen langtur med det første.

– Jeg er ikke sprek nok til å dra på sykkeltur med teltet altså, det er jeg ikke. Men her er det idyllisk og pent, og det er hyggelig betjening i første-etasje.

Og dersom han følger reglene ved sykehjemmet er han velkommen til å bo ute istedenfor for inne så lenge han vil.

– Så lenge han følger "campingplassens" eneste regel om at det må være stille til midnatt, så er det helt greit. Jeg tror han koser seg der ute, sier Werner.

Per Sønsteby

«HJEMME»: Til vanlig bor han på dette rommet. Men han hevder teltet ut i hagen er mye bedre å sove i.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK