NRK Meny
Normal

Flyktninger skaper budsjettkrøll i Oslo

Byrådet i Oslo vil ta imot 520 flyktninger i 2015. Frp vil ikke bosette en eneste én. Derfor er budsjettfloken fortsatt uløst.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen sier nei til å ta imot flere flyktninger i Oslo.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mens en budsjettavtale burde vært i havn forlengst, er det fortsatt langt fram for byrådspartiene Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti og den mangeårige budsjettpartneren Fremskrittspartiet.

Ideelt sett skulle de borgerlige partiene vært enige allerede forrige onsdag, da bystyrets finanskomité avga sin innstilling til neste års Oslo-budsjett. I stedet stemte Frp for sitt alternative budsjett, slik at ingen budsjettalternativer hadde flertall.

Onsdag kveld møtes finanskomitéen til sitt siste møte før budsjettet skal vedtas i bystyret 11. desember. Men heller ikke nå foreligger noen budsjettavtale.

Hardt mot hardt i innvandringspolitikken

Hovedgrunnen til budsjettproblemene er at Fremskrittspartiet i Oslo har valgt å sette hardt mot hardt i innvandringspolitikken. Frp i regjering har fått kritikk internt for å ha blitt for liberale i innvandringspolitikken.

– Vi har nærmet oss hverandre når det gjelder de rene bevilgningene, men på visse områder står vi langt fra hverandre, sier gruppeleder i bystyret, Carl I. Hagen.

– Det er særlig det at de vil ta imot 520 flyktninger til bosetting. Vi har mer enn nok problemer med integreringen av de innvandrerne vi har i Oslo og med norskopplæringen i Oslo-skolen, sier han.

– Resten av landet må ta ansvar

520 flyktninger i 2015 er tjue flere enn Oslo har forpliktet seg til å ta imot i år og samme antall som Integrerings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDI) har bedt om. Hagen svarer slik på spørsmålet om Frp har noe å gå på i forhandlingene:

– Jeg vil ikke forskuttere, men jeg kan ikke begripe at ikke resten av landet kan ta en større andel. Vi har tatt imot mer enn vår andel, og det er vårt syn. Her står vi langt fra hverandre, og jeg ser egentlig ikke noen åpenbar løsning, konstaterer Hagen.

– Legg ned Oslo Nye

Frps gruppeleder trekker også fram en annen Frp-gjenganger som et problem i de borgerlige budsjettforhandlingene, nemlig Oslo Nye Teater.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Oslo Nye Teater Hypokonderen

Å drive med slikt som dette er ikke en kommunal oppgave, ifølge Frp.

Foto: Tine Poppe / Oslo Nye Teater

– De øker i realiteten kulturbevilgningene og opprettholder over 600 kroner pr. billett i subsidier til Oslo Nye Teater, som setter opp musikaler i konkurranse med private. Det er helt håpløst, og nå må vi få avviklet Oslo Nye Teater, konstaterer Carl I. Hagen.

– Stor avstand i flyktningspørsmålet
Øystein Sundelin

Øystein Sundelin (H) konstaterer at avstanden til Frp i flyktningspørsmål er stor.

Foto: Olav Juven / NRK

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Øystein Sundelin, skulle helst sett at budsjettforhandlingene var i mål.

– Det er slik at man ikke har klart noe før man har klart alt. Vi har brukt en del runder på å diskutere oss fram til mye enighet, men fortsatt gjenstår det noe uenighet, sier han.

Har dere noe å gå på når det gjelder flyktningene?

– I forhandlinger skal jeg ikke være bombastisk på noe, for da låser man seg bare. Men det er unektelig slik at avstanden mellom Høyre, Venstre og KrF og Frp i flyktningspørsmålet er ganske stor. Det ser vi på Stortinget, og det ser vi i Oslo bystyre, fastslår Sundelin.

Lederen for Høyres bystyregruppe har tro på en budsjettavtale med Fremskrittspartiet til slutt.

– Jeg er optimistisk med tanke på at det borgerlige flertallet, som har ordnet budsjetter i Oslo i 18 år, fremdeles skal klare det både i år og etter valget neste år, sier Øystein Sundelin.