NRK Meny
Normal

Fengslingsmøte bak lukkede dører

De fire håndverkerne som er pågrepet i Murud-saken, vil bli fremstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører torsdag klokken 11.

Oslo Tingrett
Foto: Lise Åserud, Åserud, Lise

De er siktet for grov korrupsjon i tillegg til tidligere siktelser for grovt økonomisk utroskap.

Politiinspektør Jørgen Brodal i Oslo sier at politiet vil kreve fire ukers varetekt for de fire som har lederfunksjoner i tre håndverksbedrifter i Oslo.

Det er faren for bevisforspillelse som ligger til grunn for kravet om varetektsfengsling, opplyser Brodal til NTB.

Motsetter seg varetektsfengsling

Advokat Christian Hjort som er forsvarer for en av de fire opplyser til NTB at politiet vil begjære lukkede dører. Av den grunn vil han ikke kommentere saken før fengslingsmøtet.

Han har heller ikke tatt standpunkt til om han vil motsette seg politiets begjæring. Derimot bekrefter han at de fire vil motsette seg varetektsfengsling.

Hver for seg

Ifølge Hjort vil politiet fremstille de fire hver for seg.

Advokaten hadde onsdag kveld ikke rukket å gjennomgå dokumentene i saken som de fire forsvarerne først mottok i løpet av onsdagen.

Hjort sier han forstår politiet dit hen at kravet om varetektsfengsling begrunnes med bevisforspillelse og muligheter for kontakt mellom de fire for å samordne forklaringer eller på annen måte gjøre etterforskningen vanskeligere.

Derfor ønsker politiet også å fremstille de fire i separate fengslingsmøter.

Fem korrupsjonssiktet

Fra før er to personer siktet for grovt økonomisk utroskap i denne saken.

Det er eiendomssjef Frank Murud i Undervisningsbygg i Oslo kommune og en 69-åring som skal ha medvirket.

Siktelsen for korrupsjon mot de fire håndverkerne vil også gjelde for Murud, men ikke nødvendigvis for 69-åringen, opplyser Brodal.

Profilert advokat

En av de fire forsvarerne er advokat Håkon Borgen som ble kjent under saken mot Kjell Inge Røkke for korrupsjon i forbindelse med utstedelse av et båtsertifikat.

I den saken representerte Borgen Røkkes assistent, John Inge Valand, som fikk en meget mild straff til tross for at retten fant det bevist at han i praksis hadde gjennomført de handlinger som førte til korrupsjonsdommen.

Inngående korrupsjonskjennskap

Borgen avslørte under Røkke-saken et inngående kjennskap til rettspraksis i korrupsjonssaker i Norge.

Han påviste blant annet at Røkke er den eneste som til nå er dømt til ubetinget fengsel for korrupsjon alene her i landet.

I alle andre saker har økonomisk utroskap vært en tilleggstiltale. I Murud-saken omfatter siktelsen grov økonomisk utroskap og korrupsjon.

Tappet for 90 millioner

Murud og 69-åringen skal ha tappet Undervisningsbygg for nærmere 90 millioner kroner ved hjelp av håndverksbedrifter som har fått oppdrag for det kommunale selskapet.

Dagens Næringsliv meldte onsdag at omsetningen i de to håndverksbedriftene El-effekt as og Byggpartner as i Oslo økte sin omsetning med henholdsvis 53 og 74 prosent etter at Frank Murud begynte som eiendomssjef i Undervisningsbygg.

Begge bedriftene holder til på samme adresse i Oslo. De daglige lederne i bedriftene var ikke til stede og tilgjengelig for kommentar onsdag.