Hopp til innhold

Dømt for hackerangrep mot Ap

Fem unge menn er dømt for hackerangrepet mot Arbeiderpartiets nettsider. De yngste var bare 16 år da dataangrepene skjedde.

Aktor Erik Mostue og forsvarer Thomas Berge

Aktor Erik Mostue og forsvarer Thomas Berge i retten da rettssaken startet i Oslo tingrett i slutten av februar.

Foto: Andreas Sundby/NRK

Det var dagen etter at datalagringsdirektivet ble vedtatt av Stortinget at hackere slo til mot Aps nettsider.

De fem unge mennene er fra Jessheim, Elverum, Flekkefjord og Østfold.

I april 2011 knelte partiets nettsider. Angrepet ble oppdaget 5. april. Det ble gjort ved det som heter DDOS-metoden, også kalt tjenestenektangrep.

Slike tjenestenektangrep sender en enorm mengde data til en nettserver over kort tid, og skaper dermed et trykk som fører til at serveren kollapser.

– Retten finner det bevist at nettsiden arbeiderpartiet.no ble utsatt for et angrep som skapte en unormalt stor trafikk mot siden. Det ble målt 4000 nye forespørsler i sekundet, heter det i dommen.

Videre står det at retten også finner det bevist at det var aktiviteten på en chattekanal, der de tiltalte deltok, som styrte angrepet.

Betinget fengsel

Ingen av de unge mennene erkjente straffskyld da rettssaken mot dem startet. Nå er alle fem dømt for angrepet mot Arbeiderpartiets nettsider.

Fire av de unge mennene er dømt ti 50 dagers betinget fengsel med prøvetid på to år. Den femte, som kommer fra Flekkefjord i Vest-Agder, får den strengeste straffen. Mannen, som nylig flyttet til Drammen, er dømt til betinget fengsel i 55 dager.

Retten mener ikke at Flekkefjæringen var hovedmannen bak angrepet, men legger vekt på at han var eldre enn de andre. Han var 20 år da dataangrepet skjedde.

Selv om retten finner at hans deltakelse i de straffbare forholdene var noe mindre enn de fleste andre av de tiltalte, må fengselsstraffen bli noe lengre, heter det i dommen.

Retten legger til grunn at det var flere hundre personer som fulgte med på aktiviteten på chattekanalen under Arbeiderpartiets landsmøte.

Retten mener også at flere hundre personer deltok aktivt i dataangrepet ved å rette trafikk mot partiets nettsider fra sine egne maskiner.

Gruppen «Anonymous» innrømmet kort tid etter å stå bak angrepet, fordi de mente at datalagringsdirektivet var et angrep på deres og andre nordmenns privatliv.

– Kommunikasjonen skjedde på engelsk slik at også Anonymous-sympatisører kunne delta, heter det i dommen.

I vurderingen av hvilken rolle de fem tiltalte hadde på chattekanalen, har retten basert seg på den enkeltes skiftelige bidrag. Retten har ifølge dommen funnet det bevist hvilke brukernavn den enkelte tiltalte brukte på chattekanalen da angrepet pågikk.

– Dette er forskjellige ungdommer som sitter på ulike steder i landet. Det de har til felles er at de har vært på en åpen chattekanal på internett, der også mange andre har deltatt, sier advokat Thomas Berge, som forsvarer en av de dømte.

– Å plukke ut fem personer og se dem under ett som en gruppe, mener vi ikke er riktig, sier Berge til NRK.

Cathrine Grøndahl

LETTET: Bistandsadvokat Cathrine Grøndahl sier hennes klient har hatt det tøft etter at nakenbilder av henne ble spredd på internett.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Ingen av de tiltalte har innrømmet tilknytning til hackergruppen «Anonymous».

I tillegg til den betingede fengselsstraffen må mennene betale Arbeiderpartiet nesten 50 000 kroner i erstatning.

Spredte nakenbilder

De fem unge mennene er, sammen med en sjette mann, også dømt for å ha brutt seg inn i e-postkotoen til en ung kvinne, og spredd nakenbilder av henne på nettet.

De fem er dømt til betinget fengsel for dette, mens den sjette unge mannen er idømt en bot på 10 000 kroner for lovbruddet.

– Min klient er lettet over at ansvaret er blitt plassert hos dem som har stått tiltalt i denne saken, sier kvinnens bistandsadvokat Cathrine Grøndahl til NRK.

Ifølge Grøndahl har tiden før rettssaken startet og selve rettssaken vært en stor belastning for hennes klient.

– Dette har vært tøft for en jente på 16 år. Hele saken har vært en stor psykisk belastning for henne. Hun har slitt med både skolegangen og søvnen, sier Grøndahl.

Dommen var enstemmig. Det er foreløpig usikkert om noen av partene kommer til å anke dommen.