NRK Meny
Normal

Dømt for brutale overfall av eldre kvinner

En 37 år gammel rumener er dømt til fengsel i ni år for ran og vold mot eldre kvinner I Oslo. Han ble frikjent for voldtekt av to kvinner på 77 og 80 år i Oslo.

Korsvoll

GROVT OVERFALL: I februar 2012 ble en 77 år gammel kvinne overfalt, før hun ble etterlatt i snøen i hjelpeløs tilstand, med blant annet brudd på hjerneskallen og hjernehinneblødninger.

Foto: Mats Sparby

Via tolk innrømmet mannen straffskyld for tre overfall og ran samt innbrudd i bolighus. Men han nektet for å ha voldtatt kvinnene.

– Ja, jeg overfalt dem, men jeg voldtok dem ikke, forklarte den tiltalte 37 år gamle mannen i Oslo tingrett da rettssaken startet. Han hevdet sædfunn på åstedene skyldes masturbering.

Dommen falt i Oslo tingrett onsdag. 37-åringen har sittet i varetekt siden høsten 2012 og knyttes til sakene gjennom DNA-bevis. Rumeneren ble pågrepet i Paris.

Amir Mirmotahari

Mannens advokat Amir Mirmotahari sier han ikke er overasket over dommen.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Vi har vært klare på at det er ikke er grunnlag for tiltale om voldtekt, og retten har vurdert bevisene helt riktig. Det er ikke er grunnlag for at det har vært voldtekt av disse to eldre kvinnene, sier mannens advokat Amir Mirmotahari til NRK.

Ble erklært tilregnelig

De sakkyndige har konkludert med at tiltalte på handlingstiden var strafferettslig tilregnelig. Den sakkyndige erklæringen er godkjent av den rettsmedisinske kommisjon, og retten legger de sakkyndiges konklusjon til grunn.

– Han har hatt samtaler med de sakkyndige, og han har selv vært klar på at han er tilregnelig, sier Mirmotahari.

Mannen har ennå ikke fått forkynt dommen.

– Vi er av den oppfatning at den riktige straff bør være syv år, og retten har kommet til et noe høyere resultat. Vi må nå vurdere om vi skal anke straffeutmålingen, sier advokaten.

To overfall

Det første overfallet mannen er dømt for, skjedde i juli 2011 ved Etterstadsletta.

En 80 år gammel kvinne var ute på sin daglige tur da hun ble overfalt og utsatt for omfattende vold mot kropp og hode, Ifølge tiltalen ble hun deretter voldtatt mens hun var bevistløs, og etterlatt i hjelpeløs tilstand. Samtidig ble hun fraranet smykker.

Kvinnen i 80-årene døde i februar i år. Ifølge kvinnens bistandsadvokat ble livskvaliteten hennes svært dårlig etter overfallet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Oslo tingrett

– BLE VOLDTATT: Aktor Asbjørg Lykkjen sa da rettssaken startet at påtalemyndigheten mener at 37-åringen overfalt og voldtok to eldre kvinner. Tiltalte erkjente ikke straffskyld for voldtekt, men for vold og ran da rettssaken startet i Oslo tingrett.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Funnet i snøen med brudd på hjerneskallen

Det andre overfallet skjedde i februar året etter på Korsvoll. En kvinne (77) ble overfalt før hun ble etterlatt i snøen i hjelpeløs tilstand, med blant annet brudd på hjerneskallen og hjernehinneblødninger.

Både smykker, veske og mobiltelefon var borte da hun etter en stund ble funnet av en skiløper. Kvinnen lå i respirator i flere dager før hun kom til bevissthet.

Også en tredje kvinne ble overfalt og ranet.

DNA-bevis

Tiltalte har sittet i varetekt siden høsten 2012 og knyttes til sakene gjennom DNA-bevis.

Politiet fikk DNA-treff på mannen etter å ha funnet spor på åstedene der voldtektene fant sted. DNA-funnene ble sammenlignet med genetisk materiale som rumeneren avga etter to innbrudd i Østfold. Han ble pågrepet i Paris.

Rettssaken mot mannen hadde en vanskelig start da han først ikke møtte i retten fordi han hadde blitt plaget i fengselet. Da han ble hentet, og rettssaken kunne starte var han misfornøyd med tolkene og nektet å høre på dem.