NRK Meny
Normal

Doblet straffen for drap på datter

En 29-årig kvinne er i lagmannsretten dømt til 14 års fengsel for drap på sin datter ved å drukne henne. Kvinnens ekskjæreste er dømt til 16 års fengsel for medvirkning.

Rettsak barnedrap

ALVORLIG SAK: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller og forvarer Geir Hovland fra den tidligere behandlingen av saken i Oslo Tingrett.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I tingretten ble begge dømt til åtte års fengsel for uaktsomt drap.

I forrige uke ble det kjent at juryen i Borgarting lagmannsrett mente de to handlet forsettlig, og dermed at straffeutmålingen ville bli langt høyere enn det retten landet på i Oslo tingrett.

– Det er en lang fengselstraff. Hun uttrykker likevel en viss tilfredshet over at medtiltalte ble dømt, og har fått strengere straff. Hun har oppnådd at han ble stilt til ansvar for sine handlinger slik hun mener han burde, sier kvinnens forsvarer, Geir Hovland til NRK.

I dommen fra lagmannsretten kommer det fram at kvinnen dømmes til to år mindre i fengsel enn ekskjæresten fordi hun har tilstått mishandlingen og ellers bidratt til oppklaring av saken.

Jentas far er tilkjent 200.000 kroner i oppreisningserstatning. Faren skal ifølge dommen ha hatt lite kontakt med datteren.

– Trodde ikke jenta kunne dø

Den ett år og ni måneder gamle jenta døde i oktober 2010, etter at moren to ganger dyppet hodet hennes i en bøtte med vann, angivelig for å «disiplinere henne».

Ifølge tiltalen er «drapet er begått under særdeles skjerpende omstendigheter idet avdøde, i overkant av ett og et halvt år gammel, var forsvarsløs og handlingen har et dominerende preg av mishandling og avstraffelse.»

Moren har innrømmet skyld for uaktsomt drap, men har forklart at hun ikke trodde jenta kunne dø av at hun ble senket ned i vannet.

– Vi har ikke tatt endelig stilling til om det er grunnlag for å anke saken. Det er neppe så mye å si på straffeutmålingen, og det viktig for klienten min å legge dette bak seg, sier Hovland.

– Betyr det at dere mest sannsynlig ikke anker saken?

– Slik det fortoner seg nå er det neppe sannsynlig, men vi har ikke gått gjennom dommen skikkelig sammen ennå, så det er for tidlig å si.

Mener ekskjæresten instruerte

Den 36 år gamle ekskjæresten har hele tiden hevdet at han ikke har noe med drapet eller mishandlingen å gjøre.

Aktor mener derimot at 36-åringen instruerte moren via videolink fra London, og var en pådriver i saken.

Aktor har stått fast ved at de to hadde tilstrekkelig forståelse av konsekvensene av hva de gjorde, og dermed burde dømmes for forsettlig drap, noe lagmannsretten var enig i.