NRK Meny
Normal

Dette gjør du hvis noen får i seg avløpsrens

Giftsentralen har det siste året fått 450 henvendelser fra folk som har hatt uhell med avløpsåpnere. Førstehjelpsrådene er enkle.

Unger og farlige kjemikalier i hjemmet. Unger og farlige kjemikalier i hjemmet.

Avløpsåpnere er svært etsende, og i verste fall kan man få livsvarige skader ved inntak. Giftsentralen anbefaler alle å oppbevare kjemikalier i originalemballasje et sted barn og uvedkommende ikke har tilgang.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Lise Ringstad

– Vi anbefaler at ingen kjemikalier helles over i andre beholdere enn originalemballasjen, samt at de holdes utilgjengelig for barn og uvedkommende. Det er helt generelt for slike produkter, sier Lise Ringstad ved Giftsentralen.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

– Generelt er det svært farlig å få i seg avløpsåpnere. De fleste er sterkt etsende. Det er også farlig å på det på huden, sier Lise Ringstad, ekspert på akutte forgiftninger.

Hun har følgende råd dersom uhellet er ute:

  • Skyll munnen. Det kan være vanskelig hvis det gjelder et barn, men gjør så godt dere kan.
  • Gi litt drikke, men ikke for mye. Et halvt glass til barn, ett glass til en voksen. Det er akkurat det samme hva man drikker. Det viktigste er at man får skylt bort og fortynnet litt.
  • Ring 113. Har man fått i seg avløpsåpner skal man på sykehus for videre oppfølgning, selv ved små mengder.
  • Man bør unngå å kaste opp. Ved oppkast blir munn og svelg utsatt for den etsende væsken enda en gang.

Har du spørsmål kan du også ringe Giftsentralen på telefon: 22 59 13 00.

Kan gi livsvarige skader

I Oslo tingrett tirsdag går en rettssak der en toåring som fikk i seg avløpsåpner, etter at en barnehageansatt var uforsiktig med oppbevaring av væsken. Jenta, som nå er fem år gammel, har fått så store skader i spiserøret at hun nesten ikke kan innta vanlig mat, og må legges i narkose hver tredje uke for å få spiserøret utvidet.

– Ofte setter hun mat i halsen, og hun får panikk. Det kan bli så trangt i spiserøret at selv en liten brødsmule kan sette seg fast. Hele hverdagen vår har blitt forandret, forklarte moren i retten.

Ifølge Ringstad må enkelte leve med etseskader resten av livet.

– Skadene handler om sårutvikling, blant annet avhengig av mengden man har fått i seg. I verste fall etsing gjennom slimhinner i munn, svelg, spiserør og magesekk.

450 henvendelser om avløpsåpnere

450 personer kontaktet Giftsentralen det siste året, etter å ha enten drukket avløpsåpner, sølt væsken på huden eller inhalert damp.

– Å få i seg dampen som kan komme opp av sluket etter rensing er ikke veldig farlig, men det kan gi symptomer. De vil ofte gå over av seg selv, sier Ringstad.

– Hva skal man gjøre hvis man puster inn slik damp?

– Gå ut av rommet. Få frisk luft og hvile. Se det an, men hvis tungpusten og hosten vedvarer skal man ta kontakt med legevakt eller sykehus.

Det er ikke bare avløpsåpnere av vanlige husholdningsprodukter som kan være skadelige.

– Farligheten ved de ulike produktene varierer fra ingen til veldig farlig. Jeg vil tenke på avløpsåpnere som noe av det farligere vi har av husholdningsprodukter. Det er flere produkter som kan være etsende, for eksempel produkter til ovn og grill og ammoniakkholdige produkter.