Hjelper demente med skrivekurs

Som de eneste i landet driver Kirkens Bymisjon med et aktivt skrivekurs for eldre på sine sykhjem og eldresenter. Det tror de holder beboerne friskere.

Som de eneste i landet driver Kirkens Bymisjon med et aktivt skrivekurs for eldre på sine sykehjem og eldresentere. Demente og eldre blomstrer opp når de formidler tekster om livet sitt.

Skrivekus for demente
Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Så hadde jeg sølvsko, hvite sølvsko, da jeg giftet meg, sier Sigrun Ziener.

Forfatter Hanne Ramsdal noterer flittig.

– Var det vonde sko eller gode sko? spør hun.

– Jeg var glad da jeg fikk dem av meg om kvelden, ler Ziener.

Sko er tema for sommerens aller siste samlingen i skrivegruppa på St. Hallvardshjemmet. Dagens rekvisitt skal få fram minnene som skal bli til tekster.

Som de eneste i landet driver Kirkens Bymisjon med et aktivt skrivekurs for eldre på sine sykehjem og eldresenter.

Demente og eldre blomstrer opp

En gang i uka over flere år har to forfattere vært på besøk hos kvinnene i skrivegruppa på St. Hallvardshjemmet. Demente og eldre blomstrer opp når de formidler tekster om livet sitt. Og Kirkens bymisjon mener prosjektet holder folk friskere.

– Vi har og såvidt vært inne og målt dette med selvfølelse, opplevelse av livskvalitet og mestring, og har sett veldig lovende og gode resultater etter skrivekursene, sier Gudmund Fosse.

Han er prosjektleder i Kreativ skriving i Kirkens bymisjon og mener prosjektet absolutt er verdt den ene millionen det koster i året.

– Det er en sårbar situasjon å være i når man mister evnen til å kommunisere med andre. Ved hjelp av profesjonelle og flinke skivekunstlærere, så ser vi at man får hjelp til å kommunisere og å kunne gi noe, sier han.

Fornøyd beboer


– Jeg syns det har vært veldig fint. Disse to forfatterinnene har kommet med forskjellige oppgaver og skrevet ned. For jeg kan ikke skrive selv. Det er liksom litt spennende hver gang, sier Ziener.

Skrivekurset arrangeres ved alle Kirkens bymisjon sine sykehjem i Oslo, med støtte fra Helse og Omsorgsdepartementet.