Normal

Barnelege: – Kontakter politiet hvis foreldrenes forklaring ikke stemmer

Ahus varslet politiet da de nå drapssiktede foreldrene kom inn med sin hardt skadde baby. Hittil i år har sykehuset kontaktet politiet om ti tilfeller av mistanke om vold mot barn.

Akershus universitetssykehus Ahus

KOM INN HARDT SKADET: Den 10 måneder babyen var hardt skadet og måtte legges i respirator da han kom til sykehuset Ahus i desember.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Et par i 20- 30-årene fra Oslo er fengslet, mistenkt for drap eller medvirkning til drap på sin 10 uker gamle sønn. Foreldrene mener de er uskyldige.

Da foreldrene i desember i fjor brakte sønnen inn på akuttmottaket ved Akershus universitetssykehus (Ahus) med alvorlige hodeskader, varslet sykehuset politiet.

Usannsynlig forklaring grunn til alarm

Overlege i barnemedisin Reidar Due, sier sykehuset kontakter politiet når foreldrenes forklaring ikke stemmer overens med skadene på barnet.

Barnelege Reidar Due

OVERLEGE: Reidar Due er overlege i barnemedisin ved Ahus.

Foto: Privat

– Hvis vi ikke klarer å se sammenheng mellom skaden og det vi bli presentert av pårørende om hva som har inntruffet, tar vi ofte kontakt med politiet på grunn av bekymring, sier Due.

Han understreker at han ikke kjenner til den spesifikke saken, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Uforklarlige skader

Når politiet kontaktes, er det som oftest fordi man har funnet uforklarlige skader.

– Det vi oftest finner, er tegn på fysisk mishandling som slag, enten med gjenstand eller hånd, uforklarlige blåmerker og hevelser. Da reagerer vi fort. VI ønsker å få politiet på banen raskt, slik at politiet kan benytte seg av de ressursene de har.

Så langt i år har sykehuset mottatt 60 barn ved barneklinikken med mistanke om fysisk vold. I ti av tilfellene har sykehuset vært i kontakt med politiet.

– Vi har fått inn 50 prosent flere saker så langt i år enn på samme tid i fjor. De vanligste er at vi får henvist barn fra det kommunale barnevernet, sier Due.

Døde etter to dager

Den 10 uker gamle babyen ble etter det NRK erfarer lagt i respirator ved Ahus, og så overført til kirurgisk avdeling på Rikshospitalet. Der døde han etter to dager.

Foreldre ble i desember løslatt etter avhør, men siktelsen mot dem har bestått. Den endelige obduksjonsrapporten ble klar i sommer, og politiet tok da nye etterforskingsskritt. Rapporten viste at babyen var påført gjentatt skade.

Foreldrene er nå fengslet i to uker. Begge nekter begge straffskyld og har gjennom sine advokater uttrykt stor fortvilelse over siktelsen.