Anklager ordfører for rasisme

- Det er alvorlig for byen at vi får en slik ordfører, mener SV-representanten Reza Rezaee, som mener ordføreren har kommet med rasistiske uttalelser.

Svenn Kristiansen
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Fremskrittspartiets Svenn Kristiansen møter sterk motstand fra innvandrerpolitikere og organisasjoner. Flere mener han har kommet med rasistiske uttalelser, som gjør han uegnet til å være ordfører for Oslos innvandrere.

Svenn Kristiansen ble onsdag valgt til ordfører i Oslo fram til etter valget. Nå møter han sterk motstand fra innvandrerpolitikere og organisasjoner, skriver Dagsavisen.

 

Reagerer på troskapsløfte

SV-representanten Reza Rezaee reagerte sterkt da Svenn Kristiansen i 2002 mente at mange muslimer er mer lojale mot islam enn Norge, og ville ha troskapsløfte til Norge for nye statsborgere.

- Han stemplet en hel religiøs gruppe som mulige forrædere. Det er en rasistisk uttalelse. En mann som behandler en stor gruppe av befolkningen slik, er ikke egnet til å være ordfører, mener Rezaee.

Gjør ingen ting for tillit

- Svenn Kristiansen har ikke gjort noe for å få tillit hos alle innbyggerne i Oslo. Alle forslag og uttalelser i bystyret viser at han ikke er for inkludering, tvert imot, mener Karima Abd-Daif som representerer Arbeiderpartiet i bystyret.

Både Rezaee og Abd-Daif forteller om personlige negative opplevelser med Svenn Kristiansen. Abd-Daif sitter i helse- og sosialkomiteen i bystyret, inntil i fjor sammen med Kristiansen som komiteleder. Hun ble rådet av politiske venner til å bytte komite på grunn av måten han skal ha behandlet henne på.

Kjenner seg ikke igjen

Kristiansen selv stiller seg uforstående til påstandene:

 - Jeg synes det er leit og jeg kjenner meg ikke igjen i anklagene, sier Svenn Kristiansen, som mener han som varaordfører gjennom tolv år har behandlet alle helt likt.

- Jeg er vel den i Frp som har interessert seg minst over innvandringspolitikk over hodet. Det er jo helt hinsides all sunn fornuft å beskylde meg for å være rasist, sier han.