«Døvstumme» siktet for bedrageri

Fem menn og én kvinne som har utgitt seg for å være døvstumme kunne både høre og snakke, og er nå siktet for bedrageri. En av dem stjal også penger fra et sykehjem denne uka.

Banden bar disse kortene da de lot som de var stumme

BEDRAG: De seks personene som utgav seg for å være døvstumme bar disse kortene, og fikk folk til å donere penger.

Foto: Politiet

Mandag kveld fikk politiet melding fra Akerselva sykehjem på Bjølsen i Oslo, etter at en mann i 30-årene hadde vært inne på rommet til flere av beboerne og blant annet romstert i en nattbordskuff.

– Vi vet med sikkerhet at han har vært inne på i hvert fall to rom, forteller fungerende institusjonssjef Sidsel Kampesæter-Michelsen.

Mannen skal ikke ha oppført seg truende, men utga seg for å være døvstum og skal ha formidlet at han var ute etter penger. Ifølge institusjonssjefen er det ikke avdekket at noe er stjålet, hverken hos pasientene eller andre steder.

Varetekstfengslet i fire uker

Mona Brandmo

Politiadvokat Mona Brandmo har siktet seks personer for bedrageri.

Foto: Andreas Sundby / NRK

På bakgrunn av beskrivelser av mannen, ble han kort tid etter stoppet i en bil i nærheten.

– Da var han sammen med fem andre personer som også er pågrepet, sier politiadvokat ved vinningsavsnittet i Oslo politidistrikt, Mona Brandmo.

Alle seks ble fremstilt varetektsfengsling onsdag. Fem ble fengslet i to uker, og den siste ble fengslet i fire uker, slik påtale ba om. Alle er i 30-årene.

Verdiløse trefigurer

I bilen fant politiet 30.000 kroner i kontanter, og beslagla også plastlaminerte kort som sier at personene er døvstumme.

– Ved å vise frem dette kortet har de fått folk til nær sagt å donere penger, ved å selge det politiet anser som verdiløse trefigurer for 200 kroner og oppover, sier Brandmo.

Alle seks er polske statsborgere i 30-årene.

Flere tilfeller

De siktede står trolig bak flere lignede tilfeller i Bærum i slutten av april. De er siktet for fire tilfeller av bedrageri på Bekkestua, ifølge politiet.

– Politiet har vært fantastiske, slik som de har tatt dette på alvor, mener Sidsel Kampesæter-Michelsen ved Akerselva sykehjem.

På sykehjemmet skjerper de nå rutinene for å slippe inn gjester, og skal sørge for at alle vinduer og dører er stengt når de skal.

Beslag av trefigurer

De siktede prøvde å selge disse trefigurene som politiet mener er verdiløse.

Foto: Politiet