Normal

– Det er vanskelig å velge hvem man skal redde

Brian Skotnes er en av politifolkene som har hjulpet flyktninger i havsnød i Middelhavet. – Å måtte velge hvilket barn en skal gi hjertekompresjon var noe en ikke kunne forberede seg på, sier han.

Brian Stoknes

REDDER LIV: På en av på en av aksjonene møtte Brian en syrer som snakket norsk. – Det satte perspektiv på ting, sier han.

Foto: Svein Walle

– Min store frykt var å måtte redde barn, sier Brian Skotnes.

Men allerede første dag på vakt ombord redningsskøyta Peter Henry von Koss måtte han nettopp det.

Skotnes er innsatsleder i oslopolitiet og er vant til å jobbe i stressende situasjoner. Men lite av arbeidet som politimann kunne sammenlignes med det som møtte han på redningsskøyta.

– Å vurdere hvor lenge en skulle drive gjenopplivning før en må gå videre var svært vanskelig, sier han.

Samarbeid mellom Redningsselskapet og Kripos

Søndag skrev VG at januar ble en rekordmåned for flyktningkrisen i Middelhavet.

BRIAN SKOTNES

Skotnes drar tilbake til Middlehavet i mars. – Det er en utfordrende jobb hvor en faktisk har mulighet til å gjøre en forskjell, sier han.

Foto: Svein Walle

– Vi ser at det har vært en eksplosiv økning. Bare i løpet av januar i år har det kommet over 50 000 mennesker, forteller Skotnes.

Operasjon Poseidon, er et samarbeid mellom Redningsselskapet og Kripos. Kripos har det operative ansvaret for Siem Pilot i Italia og Peter Henry von Koss på Levsos. Det var over 300 politifolk som søkte stillingene. Mannskapet på Peter Henry von Koss har tatt om bord nesten 2000 personer i havsnød, i tillegg er båter med til sammen 1800 migranter tauet i land.

Syrer som snakket norsk

Han vet ikke hva som skjer med flyktningene etter at de blir reddet i vannet.

– Når vi setter dem i land, overlates de til greske myndigheter og forsvinner inn i systemet. På én redningsaksjon møtte vi en syrer som snakket norsk. Det satte perspektiv på ting, sier han.

Til tross for sterke opplevelser og vanskelige beslutninger skal Skotnes tilbake til Middelhavet allerede i mars.

– Det er en utfordrende jobb hvor en faktisk har mulighet til å gjøre en forskjell, så jeg gleder meg til å dra ned igjen, avslutter Skotnes.