Har reddet tusenvis av liv i Middelhavet

– Det er en god følelse å redde liv. Det sier Jarl Pedersen, som på vakt for Redningsselskapet patruljerer i Middelhavet for å redde flyktninger.

Jarl Pedersen tørker et barn som hadde falt i vannet

Jarl Pedersen fra Redningsselskapet har vært med å redde flere tusen mennesker i Middelhavet. Denne lille gutten falt i vannet da faren hans ble litt for ivrig da han prøvde å få gutten i sikkerhet.

Foto: Redningsselskapet

Vi har sett de overfylte gummibåtene på TV og på bilder. Jarl Pedersen har sett hundrevis av dem på nært hold og bidratt til å redde flere tusen trygt i havområdet mellom Tyrkia og Hellas.

Vanligvis jobber Pedersen i Redningsselskapet i Farsund, men har de siste månedene jobbet med oppdraget Redningsselskapet utfører med base på den greske øya Lesvos.

Nå er han hjemme på ferie, før han i februar igjen skal til Hellas for å fortsette oppdraget.

Redningsselskapet i Middelhavet

Et daglig syn for norske sjøfolk.

Foto: Redningsselskapet

Pedersen bryr seg ikke om de som kommer med kritikk av redningsarbeidet og mener dét bare fører til flere flyktninger.

– Vi tenker ikke på hvem som kommer eller hvorfor de kommer. Vi skal unngå at folk drukner. Vår tilstedeværelse har ikke noe å si for antallet, tror jeg, men en god del flere har overlevd overfarten, sier Pedersen.

– Folk er fryktelig redde

Han har mange års erfaring fra Redningsselskapet, men utfordringene han møter i Middelhavet er annerledes enn i Norge. Det mest spesielle er at det ofte er mange som må reddes samtidig.

Peter Henry Von Koss

Overfylte gummibåter som er i ferd med å revne eller kante. Mannskapet møter ofte 20 båter med flyktninger hver dag.

Foto: Redningsselskapet
Peter Henry Von Koss

Redningsskøyta Peter Henry Von Koss patruljerer Middelhavet med skipssjef Jarl Pedersen fra Farsund i førersetet.

Foto: Redningsselskapet
Peter Henry Von Koss

Mannskapet på båten kommer blant annet fra Redningsselskapet og politiet.

Foto: Redningsselskapet

– Det er kanskje mørkt, og du oppdager plutselig 30–40 mennesker som ligger i sjøen foran deg og roper om hjelp. Det er spesielt. Du må jo bare begynne å plukke opp folk. Vi ser etter hvem som ikke har redningsvest og tar først opp dem som det er mest kritisk for.

– Folk er fryktelig redde. Det er forståelig. Jeg ville også vært redd hvis jeg lå i mørket i sjøen og ikke ante hvor jeg var og hvor jeg havnet, sier Pedersen.

Overlastede båter

Grensekontroll er en av de andre oppgavene. Alle som kommer i båter skal registreres før de reiser videre. I tillegg er de på utkikk etter menneskesmuglere.

Tidligere kom de fleste flyktningene i gummibåter.

– Nå ser vi mange vanlige båter, og de kan være vel så farlige. For de er overlastet og det skal veldig lite til for at en slik båt velter. Da kan det være vanskelig for folk å komme seg ut. Slike båter er vi på utkikk etter.

En ubeskrivelig god følelse

– Hvorfor tok du på deg dette oppdraget?

– Jeg så bildene av folk som druknet. Da Redningsselskapet skulle sende en båt til Middelhavet, søkte jeg om å bli med for å bruke min erfaring til å redde folk.

Hvordan føles det å redde flere liv i løpet av en dag?

– Det er en ubeskrivelig god følelse! Det er ikke mer å si enn det.

Redder liv i Middelhavet

Folk som er reddet opp prøver å holde varmen.

Foto: Redningsselskapet