Hopp til innhold

– Å doble antall svømmetimer holder ikke

Svømmeundervisningen for Oslo-barn dobles fra 10 til 20 timer. Det er fortsatt altfor lite, mener Norges Svømmeforbund.

Svømmeundervisning med Silje Austveg

DOBLER UNDERVISNINGEN: Oslo-elever skal få 20 timer svømmeundervisning fra høsten av. Her er svømmeinstruktør Silje Austveg i aksjon.

Foto: Hanne Roald / NRK

Per Rune Eknes, svømmeforbundet

– FOR LITE: 20 timer med svømmeundervisning holder ikke, sier svømmepresident Per Rune Eknes.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

Fra høsten skal elever ved 40 skoler i Oslo få dobbelt så mange svømmetimer som i dag.

– En dobling til 20 timer er fortsatt altfor lite hvis de skal klare kompetansemålene i læreplanen. Da trengs pluss minus 40-45 timer, sier svømmepresident Per Rune Eknes til NRK.

I læreplanen skisseres ulike øvelser barna må klare for å regnes som svømmedyktige.

Oslo har vært blant kommunene i landet som har hatt færrest svømmeundervisningstimer. Der Oslo-elevene bare har fått ti timer svømmeundervisning totalt før de går ut av 4. klasse, har de i Trondheim fått 24 og Tromsø-elevene hele 45 timer i bassenget.

Halvparten kan svømme 200 meter

Anniken Hauglie

– MÅ PRIORITERES: Svømming er livsviktig kunnskap, understreker Oslo-byråd, Anniken Hauglie (H).

Foto: Hanne Roald / NRK

Doblingen av antall svømmetimer ble vedtatt av bystyret i fjor sommer. En som er fornøyd er byråd for kunnskap og utdanning (H) i Oslo, Anniken Hauglie.

– Mange av tiåringene kan ikke svømme godt nok til å redde seg selv. Det er så viktig at våre elever lærer å svømme skikkelig, og derfor øker vi antall timer fra 10 til 20, sier Hauglie.

Ifølge byråden skal ikke undervisningen stoppe dersom eleven ikke er svømmedyktig etter 20 timer.

– Det vi sier nå er at alle elever skal få 20 timer, men de som fortsatt ikke kan svømme skal få forsterket svømmeundervisning, både i og utenfor skoletiden, for å sikre at alle lærer seg å svømme godt nok.

Trives i vann

Ifølge Kunnskapsløftet skal alle barn være svømmedyktige etter fjerde klasse, men en undersøkelse fra i fjor viste at kun halvparten av landets tiåringer kan svømme 200 meter.

– Det er bra med flere svømmetimer. Alle liker jo å svømme, sier Adelina Ytresand.

NRK møter 4.-klassinger fra Veitvet skole som er på Nordtvet bad for å få svømmeundervisning. Disse elevene trenger flere timer i bassenget for å bli svømmedyktige, men har allerede lært masse.

– Jeg har lært masse ting som for eksempel crawl og beinspark, sier Shreyas Ankur Tades.

Adelina Ytresand og Shreyas Ankur Tades

LÆRER FORT: Adelina Ytresand og Shreyas Ankur Tades synes de har lært masse på svømmeundervisningen på Nordtvet bad i Oslo.

Foto: Hanne Roald / NRK

Noen barn må vente

De 40 skolene som er valgt i første omgang er skoler som har særlige utfordringer med svømming. Alle de andre skolene må vente til neste sommer før antallet dobles.

Dette skyldes blant annet at kommunen fortsatt ikke vet om de får benytte det privateide Røa bad.

– Nå er vi i forhandlinger så jeg skal ikke gå inn i det, men vi er avhengig av å bruke tilgjengelig kapasitet i Oslo. Vi mener vi klarer dette fint, sier Hauglie.

Det tror ikke svømmepresidenten.

– Jeg tror Oslo får store utfordringer med å få plass til alle elevene. De bør bygge flere bad, og renovere noen av de eksisterende, sier Eknes.