NRK Meny
Normal

18-åring: – Jeg angrer veldig på at jeg ranet

OSLO TINGHUS (NRK.no): 18-åringen som er blant dem som er tiltalt flest ganger i den omtalte barneranssaken innrømmer at han var med på å stjele og rane mobiltelefoner fra tilfeldige barn, men nekter for at han brukte vold.

Viola Bjelland

Aktor Viola Bjelland stilte spørsmål til den tiltalte 18-åringen som er tiltalt for 17 punkter.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Det var mye praktisk som skulle på plass da 19 tiltalte skulle svare for seg i den omtalte barneranssaken. Sal 828 i Oslo tinghus fyltes raskt av advokater, tiltalte, presse og tilhørere.

De ansatte ved tinghuset måtte bære inn flere stoler i den allerede fulle salen.

I tur og orden svarte de unge, vannkjemmede tenåringene i ulike størrelser på dommerens opprop i retten.

Et par var forsinket, og fem fritatt fordi de var på skolen.

Solgte telefonene på kafér i Brugata

18-åringen som er tiltalt i til sammen 17 punkter i omtalte barneranssaken innrømmet allerede i politiavhør at han var innblandet i å stjele og rane mobiltelefoner, men nekter for at han brukte noen form for vold mot ofrene.

– Kunne du se om de ble redde?

– Selvfølgelig blir jo alle redde, svarte 18-åringen på aktor Viola Bjellands spørsmål.

I flere av tilfellene beskrev 18-åringen at han alene eller med kamerater hadde fulgt etter ulike personer og bedt dem om å få telefonene deres:

– Jeg så to jenter, og fulgte etter dem og sa; «Kan jeg få telefonene deres», så så jeg en av telefonene, og begynte å dra i den, og løp derfra når jeg hadde tatt den, fortalte han i retten tirsdag.

De stjålne telefonene ble senere solgt nede i byen i ulike kafér i Brugata, ifølge tiltalte. Pengene de fikk kunne variere, men ifølge 18-åringen kunne de få rundt 1500-2000 kroner per telefon.

– Pengene vi fikk ble brukt likt. Kanskje ikke direkte i form av penger, men til mat og sånn, forklarte 18-åringen i retten.

– Det var veldig dårlig gjort av meg

Tiltalte forklarte seg tilsynelatende villig, men gjentok ofte at han ikke husket alt som skjedde da han fortalte om hendelsene i grove trekk.

– Hvorfor gjorde du dette?

– Hvorfor vet jeg ikke. Det bare skjedde. Jeg er veldig, veldig veldig lei meg for det som har skjedd, og angrer på mine handlinger, hevdet 18-åringen i retten.

– Det var kunne ha vært meg, og det var veldig dårlig gjort det jeg gjorde.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vestli barneskole
Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

12 av 19 under 18 år

Ofrene til de 19 tiltalte har ifølge påtalemyndigheten vært tilsynelatende tilfeldige jenter og gutter i ung alder. Aktor sier at i mange tilfeller står offeret alene mot flere.

– Saken er alvorlig fordi dette er begått mot svært unge personer helt ned til 9-årsalderen. Noen har vært utsatt for vold eller trusler om det, sier aktor Trine Dyngeland til NRK.

– Det gjør det også mer alvorlig at hendelsene har skjedd i de unges deres nærmiljøer, noe som skaper en generell utrygghet der man i utgangspunktet skal føle seg trygg, som på vei til skolen, i forbindelse med fritidsaktiviteter og så videre.

Aktorene sier saken er spesiell fordi den omfatter så mange og svært unge personer. 12 av de 19 tiltalte er under 18 år. Yngste tiltalte var 15 år og yngste offer helt nede i niårsalderen da ranene skjedde.

Kan få flere år i fengsel

Ifølge straffelovens paragraf 268 kan man risikere opptil fem års fengsel for ran.

Rettspraksisen hittil har imidlertid vært å gi lavere fengselsstraff eller helst samfunnsstraff til unge lovbrytere.

Ifølge påtalemyndigheten risikerer enkelte av de tiltalte i barneransaken mer enn ett år i fengsel. På grunn av mange av de tiltaltes lave alder er også samfunnsstraff aktuelt.

– Hvor grensen går mellom grovt tyveri og simpelt ran, den overgangen der blir en utfordring i retten, tror medaktor Viola Bjelland.

– Vi må jo høre vitnene og få en grundig forklaring på hva nøyaktig hva som foregikk, og hvilken grad av fysisk voldsutøvelse de ble utsatt for, og det vil da være med på å bestemme hvilken side av reglene man befinner seg på, utdyper Bjelland.

Laster kart, vennligst vent...