- Vi trodde noen skjøt fugler

Naboene til Hvalstad asylmottak er engstelige etter at en 16 år gammel gutt ble skutt mens han lå og sov. Barna på mottaket er redde.

16-åring skutt på Hvalstad

Store politistyrker hastet til Hvalstad asylmottak fredag morgen.

Foto: Erik Engen / NRK

- Kona og jeg stod i kjøkkenet og ordnet med noe, så lød det skudd akkurat klokken 8, jeg så nemlig på klokka, forteller Jan Andersen, som bor like ved Hvalstad asylmottak.

En 16 år gammel gutt ble fredag morgen skutt mens han lå og sov i senga på asylmottaket.

- Tenkte at noen skjøt på fugler

Men Andersen og kona hadde ingen anelse om hvor dramatiske skuddene utenfor kjøkkenvinduet var.

- Vi så på hverandre og tenkte at det var salongrifleskudd, og at noen skjøt på fugler utenfor. Det flakset også mange fugler rundt på baksiden, forteller Andersen til NRK Østlandssendingen.

Mellom seks og åtte skudd ble avfyrt på morgenen, og 16-åringen som ble skutt er ifølge politiet livstruende skadd.

- Den siste tilbakemeldingen fra Ullevål sykehus er at skadene er livstruende. Gutten er operert, og ifølge kirurgene er det også utsikter til ytterligere operasjoner, sier politiinspektør ved Asker og Bærum politikammer, Einar Aas, til NRK Østlandssendingen.

- Jeg er ikke en særlig modig mann

Den dramatiske hendelsen preger områdets naboer sterkt, og Andersen forteller at han nå er redd for egne familiemedlemmer som ferdes i området.

- Jeg er ikke en særlig modig mann må jeg innrømme, så jeg er jo ganske engstelig - jeg har barnebarn som er her på ferie og som bor her. De bruker dette som skolevei, sier han bekymret.

- Barna er redde og oppskakede

Og frykten har også spredd seg til barna som nå sitter igjen på asylmottaket. De er alle i alderen 15-18 år.

- Jeg synes det er merkelig at noe sånt skjer i Norge, spesielt i fredelige Skaugum. De 21 beboerne hos oss er redde og oppskakede. Det er helt forferdelig at en slik episode rammer - dette trengte vi ikke, sier administrerende direktør ved mottaket, Ahmed Bozgil.

Han forteller at sikkerheten ved selve mottaket trappes opp, og at kriseteamet i kommunen er varslet.

Einar Aas
Foto: Sandra Noer / NRK

Styrker patruljevirksomheten i området i helgen

Politiet sier de har stor forståelse for at personer i området rundt asylmottaket er engstelige, og vil nå gjøre sitt beste for at alle skal føle seg trygge.

- Parallelt med etterforskingen vil vi styrke patruljevirksomheten i dette området i helgen. Uten å overdramatisere situasjonen vil vi gjøre det vi kan for at folk i området skal føle seg så trygge som mulig, sier opplyser Aas.