NRK Meny
Normal

- Lammer gjengene

Politiet har beslaglagt over 50 våpen i Oslo det siste året, og mener gjengkriminaliteten er kraftig redusert.

Våpenbeslag i Oslo
Foto: Tor Erling Thømt Ruud / NRK

Våpenbeslagene er resultat av storsatsingen mot gjengkriminalitet i hovedsstaden.

Politiet har blant annet beslaglagt militære våpen som MP5 og AG3, og visepolitimester Hans Halvorsen fornøyd med satsingen.

Se TV-saken her: Ett år med gjengprosjekt

- En riktig satsning

- Vi har fått en tryggere by. Den type kriminalitet vi har hatt før har nesten vært fraværende. Alle disse voldsepisodene og alle disse skytingene har stort sett vært helt fraværende, sier Halvorsen.

Han mener satsningen mot gjengkriminalitet har vært veldig riktig.

Etter ett år med aksjoner har det kun vært én skyteepisode i gjengmiljøet.

- Vi hadde en episode på Furuset hvor det var et skudd etter denne satsningen startet, men i forhold til hvordan det var tidligere synes jeg dette har vært en riktig og viktig satsning i Oslo-området, sier visepolitimester Halvorsen.

 

Skyting på Aker Brygge

Skytingen på Aker Brygge i fjor sommer.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

 

Utløst av dramaet på Aker Brygge

Den store jakten på gjengene i Oslo ble utløst av skytedramaet på Aker Brygge i august i fjor. Politiet satte ned en egen gruppe som skulle rydde opp i gjengmiljøet. De har jobbet tett på gjengmedlemmene og ifølge overbetjent Tom Østreng bidrar politiet å stenge hele den organiserte virksomheten.

- Vi vet hvem alle sammen er og besøker dem ofte, og de vet at vi overvåker dem, sier Østreng.

Tom Østreng

Tom Østreng

I dag viste Oslo politidistrikt deler av våpenbeslagene som er gjort. I alt 55 kraftige skytevåpen ligger trygt bevart i politihuset.

- Vi er stolte av at disse våpnene er her og ikke ute på gata, forteller Eirik Jensen som leder gjengoffensiven. Han sier at gruppa har hatt 430 kontroller på ett år.

- Vi visste at vi ville finne mye våpen når vi gikk inn i disse gjengene.

- Spruter kuler

På bordet foran politfolkene ligger det 25 tunge skytevåpen. Det er alt fra favorittvåpenet til James Bond, en Walter PPK til et AG3 som det norske Forsvaret bruker.

- Alle disse våpnene er meget kraftige og farlige og vi kan bare bruke vår dunkle fantasi til å forestille oss hva de skulle brukes til. Her er det blant annet maskinpistoler med lyddempere og AK-47 som er blitt brukt stridsområder oiver hele verden. Dette er våpen som spruter kuler, sier Eirik Jensen.

 

Våpenbeslag
Foto: Tor Erling Thømt Ruud / NRK

 

Gjemte våpen

Våpnene er funnet i biler og hjem og de har vært godt gjemt.

- Mange av disse våpnene har ligget i skjulte rom og doble bunner i skap. Flere har vært lagret sammen i våpendepoer, for eksempel gravd ned i skogen.

En 27 år gammel norskpakistaner er tilltalt for drapsforsøk etter å ha skutte a-gjengmedlem i beinet på Aker Brygge. 27-åringen skal tilhøre B-gjengen og skytingen var et oppgjør mot medlemmer i A-gjengen. Særlig mot sjefen deres som i rettssaken som pågår nå omtales som en mafiaboss.

- Ingen budsjettlekkasjer

Politifolkene håper de får bevilgninger til å fortsette med dette opplegget, men de har ikke fått vite om det legges av mer penger til å bekjempe gjengene. Arbeiderpartiet-politiker Jan Bøler var den som skrek høyest om en prioritering av å slå ned på gjengkriminaliteten. Heller ikke han har fått noen lekkasjer fra statsbudsjettet som legges fram 5. oktober.

- Regjeringen må forstå at dette må prioriteres for det er viktig for tryggheten i Oslo og hele landet, for her er det mer å hente og mye av kriminaliteten springer ut fra disse gjengene, sier Bøler.