- Gråt av skrekk

Foreldre og Medietilsynet reagerer sterkt på at niendeklasse fikk se skrekkfilm med 15-årsgrense.

Bilde fra skrekkfilmen "El Orfanato"

Den spanske skrekkfilmen utspiller seg på et barnehjem der barn dukker opp som gjenferd.

Foto: Oro Film

- Som far forventer jeg at dette diskuteres med foreldre i forkant, sier Roy Schjetne som er FAU-leder ved Råholt ungdomsskole i Eidsvoll.

Mørkredd

En elev gråt av skrekk og en annen elev klarte ikke å se filmen og måtte forlate klasserommet forteller en mor som kontaktet NRK. Hun sier hennes eget barn har blitt mørkredd etter at niendeklassingene på 13 og 14 år så den spanske skrekkfilmen "El Orfanato" (barnehjemmet) i spansktimen.

Da filmen kom på kino i 2008 var det med 15-års aldersgrense. Handlingen i den dystre grøsseren foregår på et barnehjem, der barn dukker opp som gjenferd.

- Ikke for barn

Medietilsynet mener filmen ikke er egnet for barn under 15 år og er opptatt av hva som kan være skadelig for barn og unge når de vurderer film.

- Vi mener at denne filmen hadde store mengder av ting som virker skremmende og angstskapende for barn, sier Annette Heyerdahl i Medietilsynet.

- Når det dukker opp bilder når du skal sove om kvelden og du blir mørkredd, da mener vi at det har skjedd en skade fordi man ikke har klart å bearbeide de inntrykkene som filmen ga, sier Heyerdahl

Tydelig tale

Til tross for 15-årsgrensen ble filmen vist som ledd i spanskundervisningen for 13 og 14-åringer i niendeklasse på Råholt ungdomsskole i Eidsvoll.

Grunnen til at filmen ble vist var at den ikke er dubbet og at den har klar og tydelig spansk tale. Men skolen har fått flere klager fra foreldre i etterkant.

- Vi beklager at elever har reagert på filmen og vi ser at den har scener som kan virke skremmende, sier rektor Marte Hoel.

- Vi ønsker å se over våre rutiner i forhold til filmvisning for framtida, lover hun.

Får refs

Siden elevene var yngre enn filmens aldersgrense mener Medietilsynet at skolen burde ha tatt opp filmvisningen med foreldrene i forkant.

- Slik ville foreldre hatt en mulighet til å si at dette tåler mitt barn eller dette tåler de ikke, sier FAU-leder Schjetne.

Han vil ta opp saken i første møte i skolens samarbeidsutvalg og mener skolen må finne ut om det er akseptabelt å bruke slike filmer i undervisningen.

Si din mening om filmen er egnet for barn under 15 år - se traileren her: "El Orfanato"