Hopp til innhold

- Ganske norske

En ny undersøkelse viser at flere unge med minoritetsbakgrunn føler seg norske.

Glatte Gater

Assad (t.v.), Haji, Amina og Emir i Minoritet1.

Foto: NRK

Ifølge NTB viser en ny undersøkelse at flere unge med minoritetsbakgrunn føler seg mer norske nå enn for ti år siden.

- En fot på begge sider

- Jeg tror minoritetsungdom føler seg mer norske fordi den nye generasjonen har blitt så integrert. De har innsikt i hvordan nordmenn er, og de vet hvordan utlendingene er. De har en fot på begge sier, sier Assad Arif til NRK Østlandssendingen.

Arif ble kjent gjennom hip hop-kollektivet fra TV-serien Glatte Gater, som fulgte fire ungdommer med innvandrerbakgrunn i to år.

Undersøkelsen Ung i Oslo viser at det i 2006 var sju av ti unge med innvandrerbakgrunn født i Norge som følte seg norske. Ti år tidligere oppfattet bare to av ti unge seg som norske.

- Innvandrere oppfattes som norske

Samtidig var det i 1996 tre av ti unge innvandrere født i utlandet som oppfattet seg som norske. I 2006 var tallet økt til nærmere seks av ti, skriver Vårt Land.

- Dette er et uttrykk for at du kan ha en annen hudfarge og familie fra Pakistan, og likevel bli oppfattet som norsk. Minoriteter bor mer blandet med nordmenn nå enn tidligere. De deler store deler av oppveksten med hverandre, og gjør positive erfaringer sammen. Det er også flere med innvandrerbakgrunn som gjør suksess og profilerer seg i mediene, sier forsker Viggo Vestel.

- Seier for norsk integrering

Leder Sam Chimaobi Ahamba i organisasjonen African Youth sier det er en seier for norsk integrering at flere unge med minoritetsbakgrunn velger å kalle seg norsk.

- Minoriteter er ikke lenger bare hvitløksspisende kriminelle med tilknytning til al-Qaida, sier Ahamba.

Han mener skolen må ta en god del av æren for den positive utviklingen, samt at mediene tar mer hensyn til minoriteter.

- Enten kjempekule eller kriminelle

Emir Mulaosmanovic, som var en av minoritetsungdommene i Glatte Gater, tror mediene har begynt å vinkle minoriteter mer positivt, men at det fortsatt er lite nyansert.

- Mediene har blitt mer opptatte av å skrive saker om personer med minoritetsbakgrunn. Men enten er vi kjempekule eller så er vi kriminelle. Jeg tror serien vår viser at minoritetsungdom er ganske vanlig ungdom, som kan gjøre vanlige ting. Selv om minoritetsungdom kanskje går gjennom en god del, integreres de og blir norske, sier Mulaosmanovic.

Assad Arif forteller til NRK Østlandssendingen at han ikke er helt overbevist om at han føler seg norsk.

- Jeg føler meg ganske norsk. Men jeg føler meg ganske ikke-norsk også. Jeg tror folk har begynt å skjønne at du er et menneske uansett hvilken farge du har. Folk har blitt fargeblinde, avslutter han.

Se nett-TV:

Minoritet1 på Store Studio

Minoritet1 på Topp 20