- En stor dag for norsk film

Kulturministeren åpnet mandag nye Norsk filminstitutt.

Trond Giske
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Kulturminister Trond Giske (Ap) har en høy stjerne i norsk filmverden. Mandag åpnet han nyskapningen Norsk filminstitutt, et mektig organ som skal forvalte alle statlige støtteordninger til filmbransjen.

- En stor dag for norsk film

Den store visningssalen i Filmens Hus i Dronningens gate var fylt til siste sete da Giske, presentert som mannen som ville noe med norsk film, åpnet det nye instituttet og erklærte den kalde, grå mandagen som en stor dag for norsk film.

Filminstituttet får ansvaret for å forvalte over 300 millioner statlige tilskuddskroner og har selv over 100 ansatte og et driftsbudsjett på rundt 100 millioner.

25 norske filmer i året

- Norsk filminstitutt er et ektefødt barn av Stortingsmelding 22 om norsk film, og skal bli et redskap for å virkeliggjøre målene om 25 norske spillefilmer i året, sa direktør Nina Refseth.

Det er stort tempo og høy temperatur i norsk film for tiden. Den ene filmen slippes etter den andre på kino, og publikum følger opp. Fjoråret ble en fest, og starten på 2008 er minst like god, med suksesser som Kautokeino-opprøret, Lange flate ballær II og Mannen som elsket Yngve.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Trond Giske ankommer åpningen av Norsk filminstitutt

Kulturminister Trond Giske (t.v.) ankommer åpningen av Norsk filminstitutt i Filmens Hus i Oslo. Styreleder Kristen Einarsson til høyre.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Store ambisiøse mål

Det nye filminstituttet er en sammenslåing av de tre tidligere virksomhetene Norsk filmfond, Norsk filmutvikling og Norsk filminstitutt.

Giske kaller nyskapningen den største organisatoriske endring i norsk filmhistorie.

- Instituttet skal gjøre det lettere å legge til rette for filmskapere, markedsførere og publikum. Vi har store og ambisiøse mål. Norsk film skal kapre 25 prosent kinomarkedet og 15 prosent av DVD-markedet. Det gledelige er at vi er på god vei. I 2007 var sju av de 25 mest solgte DVD-ene norske, sa Giske.