- Ekspertene må ha døgnvakt

Lederen for ressurssenteret for voldtektsofre mener det er en skandale at eksperter fra sedelighetsavsnittet ikke jobber i helgene.

Voldtektsforsøk Grünerløkka
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Voldtekter skjer ikke mellom klokka åtte og fire på hverdager. De skjer som oftest i helgene, og da må etterforskerne være tilgjengelige, sier Herdis Mågerøy som er leder for Dixi ressurssenter for voldtektsofre.

Mister bevis

Natt til søndag ble tre kvinner forsøkt voldtatt i Oslo sentrum i løpet av en halvtime. Åstedsgranskerne rykket ut og sikret fingeravtrykk og andre tekniske spor søndag morgen, mens andre politifolk noterte navn på vitner.

Ekspertene på sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt rykket imidlertid ikke ut. Dette er etterforskere med spesialkunnskap om voldtekter og bevisinnsamling etter overgrep, men de er ikke på jobb i helgene.

- Det er veldig opprørende. Rett og slett en skandale. Sedelighetsetterforskere har en helt unik spesialkompetanse, sier Mågerøy.

- Ikke ideelt

Vitnene etter helgens tre voldtektsforsøk blir først avhørt når sedelighetsavsnittets eksperter kommer på jobb i dag.

- Dette er ikke ideelt, men det viste seg vanskelig å få tak i folk i helgen. Det er ikke nødvendig å være professor for å forstå at det er viktig å komme raskt i gang, sier vaktleder Rune Henden på Oslo-politiets kriminalvakt til Aftenposten.

Politiet i Oslo jobber i dag for fullt med helgens tre voldtektssaker, men har ennå ikke gått til pågripelse av noen gjerningsmann, melder NTB.

Politiet skal i dag gå fra dør til dør på Grunerløkka for å få tak i flere vitner til voldtektsforsøkene.

Døgnvakt

Mågerøy mener Politiet nå må gjøre noe drastisk med etterforskernes arbeidstid for å hindre at viktige bevis forsvinner:

- For den som er blitt voldtatt er det ingenting som er mer viktig enn å sikre bevis, slik at etterforskningen kan komme raskt i gang. Politiets bør ha en døgnkontinuerlig vaktordning også for etterforskerne på sedelighetsavsnittet, sier hun.