Hopp til innhold

- Ansatte er redde for å si ifra

- Akuttkapasiteten i barnevernet i Oslo er redusert fordi behovet ikke er så stort, sier byråden. - De ansatte vet det skyldes pengesparing, mener Erling Folkvord.

Opprørt: Erling Folkvord (Rødt)

Erling Folkvord (Rødt)

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Den kraftige reduksjonen av akutttilbudet til Oslo-ungdom i krise, skyldes at institusjonen i Biermanns gate ble stengt i november. Oslo kommunes begrunnelse er at akuttplassene blir for lite brukt av bydelene.

- Ungdommene trenger hjelp nå

Erling Folkvord fra Rødt krever nå sammen med Arbeiderpartiet og SV at institusjonen gjenåpnes.

- Biermanns gate er det beste fagmiljøet som Oslo kommune har skapt, for å yte akutthjelp og utredningshjelp til unge. Disse ungdommene trenger hjelp nå, sier Folkvord.

Stengt på ubestemt tid

Barnevernsinstitusjonen i Biermanns gate er stengt på ubestemt tid. Denne er én av to åpne akuttinstitusjoner for ungdom, og stengningen betyr at kapasiteten til å hjelpe denne gruppen er halvert.

Barne- og familieetaten stengte institusjonen midlertidig i november, på grunn av liten etterspørsel etter akuttplasser fra bydelene. De ansatte viser på sin side til at Biermanns gate i senere tid har hatt svært krevende plasseringer av ungdom med rus- og psykiatriproblematikk.

Uenighet om kapasiteten

Jøran Kallmyr

Sosialbyråd Jøran Kallmyr (Frp)

Foto: NRK

I et brev til bystyrets helse- og sosialkomité skriver de tillitsvalgte at kapasiteten ved akuttinstitusjonen på Lindern vil bli sprengt. De hevder det vil få med svært alvorlige følger for ungdommene. Men beslutningen om midlertidig stengning får full støtte fra sosialbyråd Jøren Kallmyr.

- Vi har en stor overkapasitet på akuttplasseringen. Vi har 18 ledige plasser fordelt på åtte institusjoner, og vi kan da ikke ha 20 personer sittende på en tom barnevernsinstitusjon, sier Kallmyr.

At bydelene ikke bruker akuttplassene mer, har en logisk forklaring, mener Erling Folkvord.

- Byrådet tyner bydelene brutalt økonomisk. Og finansieringsordningen er slik at barnas rettigheter etter barnevernsloven blir satt til side av bydelene, til fordel for økonomisk lojalitet overfor byrådet, sier Folkvord.

- Skyldes pengesparing

- Jeg vet at det forekommer tilfeller der bydelene ikke bruker akuttinstitusjonene for å spare penger. Og jeg vet at ansatte og tilittsvalgte er redd for å si ifra fordi de frykter represalier, sier Folkvord.

Les også: Sparer penger - barn får ikke hjelp

- Akuttplasser er uønskelig

Påstanden om at bydelene lar økonomi gå foran barnevernfaglige hensyn er udokumentert, sier byråd Jøran Kallmyr:

- Det er faktisk ikke et mål at man skal bruke akuttplasser. Akuttplassering av barn er svært dramatisk for barnet. Derfor prøver man å unngå akuttplasseringer ved å ha forebyggende barnevern.

Ifølge byråden har det tidligere vært kø for å komme inn på langtidsplasseringer. Da har de unge måttet vente i akuttplassering i påvente av flytting. Det skal det være slutt på nå.

Les også: Akuttplassering i barnevernet aukar

Les også: Fakta om barnevern

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.