NRK Meny
Normal

Vil vurdere Halden-havn på nytt

Høyrepolitiker i Halden, Carl-Victor Sundling, vil diskutere om man i det hele tatt trenger en ny havn i Halden.

Carl-Victor Sundling, Høyre Halden

Høyrepolitiker Carl-Victor Sundling vil vurdere Halden-havnen på nytt.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fordi containerhavna i Oslo skal bygges ut for å ta dobbelt så mye trafikk som i dag, uttalte havnedirektør Anne Sigrid Hamran at det ikke er behov for en ny havn i Østfold-byen.

– Halden havn har for lite omland. Det er dyrt å bygge opp en havn. Man må ha gode dypvannskaier, dyrt kranutstyr, gode bakområder og god infrastruktur. For Haldens del er noe av dette helt fraværende, sa Hamran til NRK.no.

Les også: – Urealistisk havneprosjekt

– Det må vi ta til etterretning

Høyrepolitiker i Halden, Carl-Victor Sundling, mener at utsagnene fra havnedirektøren må føre til at planene om en ny havn på Sauøya i Halden må nå vurderes igjen.

– Dette er noe som vi må ta til etterretning, og etter min mening må vi ta en ny diskusjon på om vi i det hele tatt trenger en ny havn i Halden. Dette har jo også med kostnader å gjøre, så vi bør nok ta det opp i en bred sammenheng.

Les også: Kan stoppe havneplaner

– Provoserende

Havnedirektøren sa også at hun ikke har noen tro på at transportører vil velge seg en liten havn som Halden, med en vanskelig adkomst via smale Ringdalsfjorden der undervannsfjellene ved Svinesund er en ekstra utfordring.

Skipenes størrelse begrenses av bredden og dybden i fjorden.

Les også: Krangel om havneavtale

– De store oversjøiske linjene går til Amsterdam og Rotterdam. Vi har såkalte «ukeslinjer» derfra, og skipene anløper fra utlandet til Borg og Larvik havn, samt Oslo, sa Anne Sigrid Hamran tidligere i dag.

– Når man direkte sier at det ikke er liv laga for en havn i Halden, er det litt provoserende, sier Sundling.

Les også: – Har god nok havnekapasitet

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Halden i legevaktstrid

    Halden kommune frykter at kapasiteten på legevakten kommer til å bli sprengt hvis svenske pasienter strømmer dit. Etter at Strömstad Tidning på lederplass oppfordra svensker til å bruke akuttmottaket i Halden sier kommunalsjef Gina Anette Brekke i Halden "at hvis legevakten belastes ytterligere (…) så er det fare for at hele tjenesten bryter sammen."

  • Se 23.00-nyhetene

    Programleder: Lotte Olsen Jessa