Hopp til innhold

Vil tømme Øymarksjøen for kreps

Direktoratet for Naturforvaltning vil tømme Øymarksjøen for kreps for å unngå spredning av krepsepest.

Kreps

Spredning av signalkreps og krepsepest er en stor trussel mot edelkrepsen. Direktoratet for Naturforvaltning ønsker å tømme Øymarksjøen for signalkreps.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Allerede neste år kan utfisking av kreps i Øymarksjøen starte.

- Målet er å redusere bestanden av kreps så mye i Øymarksjøen at man hindrer vandring av kreps med krepsepest til andre sjøer i Haldenvassdraget, sier rådgiver i direktoratet Anne Lise Sørensen til NRK.

Les også:
Strid om krepsepest
Nå kan de bli stengt for godt
Ber om slusehjelp fra departementet

Fiske tomt

I 1989 ble Stora Lee og Haldenvassdraget rammet av krepsepest. Vassdraget nedstrøms fra Ørje sluser ble på nytt rammet i 2005.

I juli 2008 ble det oppdaget ulovlig utsatt signalkreps i Øymarksjøen nedstrøms fra Ørje sluser i Haldenvassdraget.

Video nsps_upload_2009_10_21_18_9_11_4420.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Med en stor bestand av signal- og edelkreps i Øymarksjøen frykter Direktoratet for Naturforvaltning at krepsen vil få matmangel og deretter flytte seg over i tilliggende sjøer i Haldenvassadraget på jakt etter mat.

- Vi ønsker å sette ut mengder med teiner i Øymarksjøen og fiske ned bestanden av kreps så mye som mulig, sier Sørensen.

Hun viser til vellykkede utfiskingstiltak i USA, der man har klart å redusere bestanden så mye at krepsen har holdt seg i sin opprinnelige sjø, uten å vandre i vassdragene.

Hvordan utfiskingen lokalt i Øymarksjøen skal organiseres er det ikke tatt stilling til.

Signalkrepsen bekjempes

Midt i kjerneområdet for edelkreps i Norge er det funnet signalkreps med krepsepest. Midt i oktober startet arbeidet med å utrydde inntrengeren. I Oslo og Akershus er det bestemt at dammene på Oustøen skal behandles med kjemikalier i et forsøk på å urydde signalkrepsen (bildet).

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

På nasjonal og internasjonal "Rød-liste"

Norge er et av få land i Europa som fremdeles har enkelte vann og vassdrag med levedyktige bestander av edelkreps.

Edelkrepsen er listet under Bernkonvensjonen, i den internasjonale og
nasjonale Rød-lista over sterkt truede arter.

Nå ønsker direktoratet å sette inn massive tiltak mot signalkreps som truer edelkrepsen.

- Spredning av signalkreps og krepsepest er en stor trussel mot edelkrepsen. Den nordamerikanske signalkrepsen er motstandsdyktig mot sykdommen, mens europeiske krepsearter er helt forsvarsløse, sier Sørensen.

I Akershus brukes det kjemikalier i sjøer for å utrydde signalkreps, mens Øymarkssjøen skal, så langt det er mulig, tømmes for signalkreps.

Haldenvassdraget

Menneskelig aktivitet er som regel årsaken til at krepsepest sprer seg.Det er strengt forbudt å innføre signalkreps til landet og sette den ut i naturen. I Øymarksjøen ble det i 2008 oppdaget ulovlig utsatt signalkreps.

Foto: NRK/Lise Gro Andersen

- Vi tror ikke vi kan fjerne all signalkreps, men å få ned bestanden radikalt tror vi er mulig, sier hun.

Inntrenger i norsk natur

Menneskelig aktivitet er som regel årsaken til at krepsepest sprer seg.

Ulovlig utsetting av signalkreps eller syk edelkreps, padling og andre aktiviteter i elvene og bruk av infisert utstyr ved krepsing, er eksempler på hvordan spredningen kan skje.

En enkelt signalkreps med krepsepest kan slå ut edelkrepsbestanden i en hel sjø.

- Utfiskingstiltaket av Øymarksjøen er noe Direktoratet for Naturforvaltning vurderer sammen med Mattilsynet. I og med at det er påvist krepsepest i denne sjøen, avventer vi Mattilsynets endelige beslutning, sier Anne Lise Sørensen til NRK.

- Bra å få vekk mest mulig kreps

Ordføreren i Marker, Stein-Erik Lauvås, er glad for at den smittebærende signalkrepsen i Øymarksjøen skal fjernes.

- Det synes jeg er veldig bra. Dette er noe flere av oss lokalt har sagt fra første stund siden vi fikk rede på at det var signalkreps i vassdraget. Å innføre krepseforbud har vi aldri forstått logikken i. Vi har sagt hele tiden at det er om å gjøre å få krepset vekk mest mulig. Det ser det nå ut til at direktoratet har landet ned på, og det er vi veldig glad for. Mne det er synd at det tok dem to år å gjøre det, sier Lauvås.

Signalkreps
Foto: NRK