Hopp til innhold

Åpner for mobil-restriksjoner ved rusbehandling

Det er ikke selvsagt at ungdom på rusbehandling skal ha rett til å beholde mobiltelefonen. Forskriften som sier at ungdommene har rett til å ha mobiltelefon og bankkort kan bli endret.

Reidar Hjermann i møte med ungdom på Fossumkollektivet.

Styremedlem Reidar Hjermann møter ungdom ved Fossumkollektivet.

Foto: Fossumkollektivet

I forrige måned ropte ungdom på Fossumkollektivet i Spydeberg varsko. De kalte rett og slett retten til å beholde mobilen livsfarlig i første fase av rusbehandlingen.

– Når du kommer hit og ikke helt vet hva som er godt for deg, når du får det dårlig da er det veldig lett å kontakt de utenfor. Det kan jo ha katastrofale utfall, sa ungdommene til oss da.

Vil ha endret forskriften

Tidligere barneombud Reidar Hjermann sitter i styret for Fossumkollektivet. Sammen med ungdommene har han startet arbeidet for å få endret forskriften:

– Er man i et behandlingssystem, og særlig dersom man er plassert på tvang, som en del barnevernsbarn er, bør det være anledning til å begrense kontakten med utenomverden, sier Hjermann.

Varskoropet blir hørt

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein i Stortingets justiskomité åpner for at forskriften revurderes.

Foto: Anette Torjusen/NRK

Ulf Leirstein (Frp) sitter i justiskomiteen på Stortinget. Han sier tilbakemeldingene fra Fossumkollektivet må tas alvorlig:

– Når vi nå får veldig klare tilbakemeldinger fra ungdommen selv om at her kan det være en del problemer for enkelte, må vi kanskje åpne for at man kan fatte enkeltvedtak om at de som har et problem, ifølge institusjonen, kanskje ikke får beholde mobiltelefonen en periode, sier Leirstein.

Vil beholde «gode kunder»

Den nye rettighetsforskriften trådte i kraft i fjor. Hensikten var ikke å gjøre veien ut av rusavhengighet vanskeligere, fastslår Leirstein:

– Jeg har selv bekjente som har vært innenfor rusomsorgen som forteller hvor tøft det er med henvendelser fra dem som tidligere solgte dem dop. Det er helt tydelig at man ønsker å beholde sine såkalte gode kunder og man blir utsatt for et vanvittig press selv om man da er langt unna for eksempel Oslo, på behandling andre steder i landet. Dette er tydeligvis et problem, så da bør vi absolutt se på det, sier Leirstein.