NRK Meny
Normal

Vil sjekke Kontrollutvalget

Halden Venstre ber kommunesektorens etikkutvalg om å vurdere Kontrollutvalgets rolle i ASVO-saken.

Geir Helge Sandsmark, Venstre Halden

Venstrepolitiker ber kommunenes etikkutvalg vurdere Kontrollutvalgets behandling av ASVO-saken.

Foto: Kjetil A. Berg

Kontrollutvalget har tidligere sagt at de ikke vil granske ansettelsen av ordfører Per Kristian Dahl som avdelingsleder i ASVO.

Les også: – Jeg har mitt på det tørre

Ann Kristin Grødahl, Rødt

Ann Kristin Grødahl avviser all kritikk.

Foto: www.roedt.no

Lederen av Østfold Venstre, Geir Helge Sandsmark, sier han ikke har tillit til Kontrollutvalget i Halden.

– Kontrollutvalget i Halden fungerer mer som beskyttelse for makta, mot innsyn og kontroll, enn den motsatte veien, som egentlig er jobben deres, sier han.

I tråd med god praksis?

Sandsmark sier han håper at etikkutvalget vil vurdere Kontrollutvalget i Haldens håndtering av saken, dersom dette faller innenfor etikkutvalgets mandat og virkeområde.

«Er håndteringen av denne ansettelsen i tråd med retningslinjer og god forvaltningspraksis?», er blant spørsmålene han ønsker belyst.

Les også:

– Usannsynlig uryddig
– Jeg har mitt på det tørre
– Dette er ingen politisk sak
– Uryddig og skremmende
– Burde informert resten av styret
Asvo-sjef forsvarer ansettelse

– Følger ikke demokratiske prinsipper

Lederen av utvalget, Ann Kristin Grødahl, sier de baserer avgjørelsen sin i ASVO-saken på uttalelser fra ekspert på styrevirksomhet, Fredrik Thorne.

Han tror ikke tror det har skjedd noen ulovligheter i saken. Og kritikken fra Venstre avviser hun.

– Hvis vi skulle granske alt det Venstre mener vi burde granske, hadde det gått en veldig stor post av kommunebudsjettet.

Venstre er jo kjent for å ikke følge normale demokratiske prinsipper. Ofte når de ikke får gjennomslag for sine politiske saker, vil de ha en granskning.

Handler om å skape tillit

Nils Amund Røhne

Nils Amund Røhne

Foto: Stange kommune

Kontrollutvalgets arbeid handler å skape tillit gjennom å kontrollere de politiske og besluttende organers saksbehandling. Det sier lederen av kommunesektorens etikkutvalg, Nils Amund Røhne.

Han presiserer at han ikke vil uttale seg om Halden-saken konkret.

– Egenkontrollen, og dermed Kontrollutvalgets arbeid, handler dypest sett om et levende lokaldemokrati og en tillitskapende forvalting. Det må være føringen.

Kontrollutvalgets sammensetning må bidra til å skape den nødvendige legitimitet, sånn at den er i stand til å følge med på forvaltningen, og at det dermed skapes en tillit knyttet til kommunens aktiviteter, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Moi møter Manchester City

  Mohamed Elyounoussi og FC Basel skal møte Manchester City i 8. delsfinalen i Champions League. Det er resultatet fra trekningen i dag. Kampene spilles i februar og mars neste år.

  Mohamed Elyounoussi
  Foto: Roar Strøm / NRK
 • Vil ha togstopp på Kornsjø stasjon

  Østfolds stortingsrepresentant fra Sp, Ole André Myhrvold, vil fortsatt ha det slik at toget stopper på Kornsjø stasjon ved behov. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har svart Myhrvold at persontrafikken mellom Halden og Göteborg kjøres uten statlig støtte, derfor kan ikke staten pålegge NSB å stoppe på Kornsjø. Det er å fraskrive seg ansvaret, sier Myhrvold til Halden Arbeiderblad.

  Ole Andrè Myhrvold, nyvalgt stortingsrepresentant for Sp i Østfold
  Foto: NRK