NRK Meny
Normal

Vil ha utenlandske sjåfører på glattkjøringskurs

Norges Lastebileierforbund tror fortsatt at utenlandske vogntog får problemer på glatta.

10-15 vogntog sperret E16 ved Skui

Glatt føre og vogntog kan være en utfordring. Nå vil lastebileierforbundet sende alle sjåfører på glattkjøringskurs.

Foto: Andreas Sundby/NRK

Selv om det fra i høst er innført krav om vinterdekk med en mønsterdybde på minst 5 millimeter på alle hjul på vogntog, så frykter lastebileierforbundet fortsatt at vogntog kommer til å få problemer på norske vinterveier.

– De nye kravene kommer til å hjelpe. Men et vinterdekk er ikke bare et vinterdekk. Dekk som er laget for kontinentet er nok ikke optimalt for Norge. Vi kommer nok til å oppleve mange situasjoner på norske veier som vi ikke liker. Dekk er en ting, kompetanse hos sjåføren er en annen ting, sier administrerende direktør i lastebilforbundet, Geir Mo.

LES OGSÅ:

Tror politikerne blir med på forslaget

Nå går han ut og krever obligatorisk glattkjøringskurs for alle sjåfører som skal kjøre i Norge.

– Bedriftene som opererer på det norske markedet, enten de er utenlandske eller norske, må ha sjåførene sine på kurs for å gi de den rette kompetansen for å ferdes på norske vinterveier, sier han

– Alle norske førere må ha obligatorisk glattkjøring. Jeg tror det er en stigende politisk vilje for å innføre slike krav også for utenlandske sjåfører. Får vi samlet bransjen på dette, så tror jeg det blir politisk vilje for å innføre det, sier han.

Mo mener også at de nye kravene om vinterdekk viser at EU kan bli med på slike regler.

– Her har vi fått bevist at EU godtar særnorske regle med utgangspunkt i vårt klima og vinterføre – da tror jeg også de kommer til å godta dette.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokka 22:55.
  • 60 klager på Sykehuset Østfold

    I løpet av fire måneder har Sykehuset Østfold fått 60 klager på behandling, skriver VG. Dårlig behandling, korridorpasienter og neglisjering er innholdet i noen av klagene. Pasientombudet er bekymret over tilstanden.