NRK Meny
Normal

Vil ha Tall Ships tilbake

Fredrikstadordfører Eva Kristin Andersen mener Fredrikstad bør søke om å få arrangere Tall Ships' Races på nytt.

Tall Ships Races, Fredrikstad 2005

Mye presseomtale og god markedsføring av byen etter Tall Ships Races i 2005 gjør at Fredrikstad-ordføreren ønsker seg arrangementet tilbake i 2014.

Foto: Rainer Prang / NRK

Rundt 70 seilskuter lå til kai i Fredrikstad, da skutefesten ble arrangert i august 2005.

Mange av verdens flotteste seilskuter var på plass, og den største av dem alle var russiske Kruzenshtern. Den er hele 113 meter langt og er verdens nest største seilskip.

Det tidligste Fredrikstad kan få seilskutearrangementet er i 2014.

Langt ifra en million besøkende

Parkering Tall Ships Races, Fredrikstad 2005

Det var stusselig få som benyttet arealene som var lagt til rette for parkering utenfor sentrum av byen. De store jordene og gressområdene fikk stort stå grønne og friske uten bilspor.

Foto: Rainer Prang / NRK

Det var ventet nærmere en million besøkende til Fredrikstad i anledning av at Tall Ships Races besøkte byen i 2005, men i ettertid viste det seg at det langt i fra ble så gullkantet som mange hadde håpet.

Blant annet var det sikret plass på jorder og gressletter til et enormt antall biler utenfor sentrum, som så og si stod tomt under arrangementsdagene, og flere restauranter ga uttrykk for skuffelse forbundet med omsetningen.

En rapport fra Østfoldforskning viste at arrangementet totalt hadde om lag 60.000 besøkende og 150.000 tilskuere, som antyder størrelsesområdet for oppslutningen Østfoldforskning mener det var om arrangementet.

La igjen 20 millioner

Men publikum la igen mye penger under Tall Ships Races allikevel, selv om volumet ikke ble så enormt, som mange hadde håpet.

De besøkende la igjen 20 millioner kroner i byen under arrangementsdagene, viser beregninger.

- Arrangementet var en folkefest, det var enormt med mennesker, bare blide ansikter, smil og stolthet å se, sa daværende Fredrikstad-ordfører Ole Haabeth til arrangementet, da publikumstallene var et faktum.

I tillegg fikk Fredrikstad mye presseomtale og markedsføring under Tall Ships' Races. Arrangementets markedsverdi anslås til flere titalls millioner.

Tror på politisk vilje

Fredrikstadordfører Eva Kristin Andersen sier til Fredriksstad Blad at hun tror på politisk vilje til å søke om å få være arrangør av Tall Ships Races i 2014.

- Likevel er det mange ting som skal på plass. Og vi må i så fall bruke tiden godt. Blant annet vil det være viktig å få på plass et solid økonomisk fundament tidlig i prosessen. Det tror jeg vil være mye lettere nå enn sist, sier hun til Fredriksstad Blad.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kronerulling for tunnelutredning

    I Moss er det startet kronerulling for å få utredet langtunnel som et alternativ til det vedtattet dobbeltspor langs havna. Siden onsdag er det samlet inn drøyt 100 000 kroner. Bedre byutvikling Moss trenger 200 000 kroner til en utredning fra Norsk Bane. Målet er at den skal være klar før budsjettbehandlingen i Stortinget, sier Jonathan Parker som er en av initiativtakerne til kronerullingen

  • Utsatte omstridt bygge-sak

    Planutvalget i Fredrikstad utsatte i går avgjørelsen om den omstridte utbyggen av den verneverdige Pay-villaen på Cicignon i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad. Saken ble utsatt fordi Høyres representant ønsket befaring. Byantikvaren og fylkeskonservaotren er uenige om det strider mot nasjonale kulturminneinteresser å tillate å bygge om herskapshuset til leiligheter og oppføre et tilbygg.