Hopp til innhold

Ønsker å sette en stopper for jakt på disse

Det skytes altfor mye ærfugl i ytre Hvaler, mener ornitolog

Ærfugl

Ærfuglbestanden i ytre Østfold har gått betydelig ned de siste årene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Bakgrunn er at bestanden av ærfugl i Løperen og Tisler Heia området på Hvaler har gått kraftig ned. Det viser en rapport fra fylkesmannen.

– Bestanden har kulminert stort sett i hele Skagerrak, og gått litt tilbake, sier viltforvalter Åsmund Fjellbakk hos fylkesmannen i Østfold til NRK.

– Store forskyvinger

Åsmund Fjellbakk, viltforvalter

Viltforvalter Åsmund Fjellbakk hos fylkesmannen i Østfold.

Foto: Heidi Gomnæs/NRK

Mens ærfuglbestanden på Sletterøyene, og i Kurefjorden i Råde og Rygge har økt, har den gått ned fra 50 til 100 i Løpern, på Tisler og Heia på Hvaler.

– Vi har hatt store forskyvinger på vår kyst fra at hoveddelen hekket ytterst på kysten hvis vi går 20–30 år tilbake, til det nå er den indre delen av kysten som faktisk har en rimelig god og stabil bestand, sier Fjellbakk.

Rune Aae i Østfold ornitologiske forening mener det nå er på tide med midlertidig stans i ærfugljakta.

– Akkurat i Østfold skytes det fryktelig mye ærfugl sett ut fra nasjonale tall. Vi har nok en betydelig bestandsnedgang i ytre Østfold, hvor også jakten er betydelig, sier han til NRK.

Tror på sammenheng

Ornitologen tror det er en jaktstans som må til for å få opp bestanden igjen.

– Det er ikke bevist, men det kan se ut som at der jakttrykket er størst, der er det også minst ungeproduksjon. Det hadde vært interessant å få svar på det ved å ha noen år uten jakt, og se hvilken virkning det har, sier Aae.

Han peker også på at det er knyttet usikkerhet til om fuglene som skytes i dag hører hjemme i Østfold opprinnelig, eller om de kommer fra andre steder i landet.

– Der vet vi for lite, og da hadde det vært veldig artig å ha hatt skytestans i to til fire år ute på Heia og Tisler-området for å se om det påvirker bestanden positivt igjen. For der begynner det å bli ganske lite med ærfugl.