NRK Meny
Normal

Vil ha en bit av svenskekaka

Med 8.000 harryhandlere i ryggen på Facebook, håper Harryklubben på en liten andel av pengene som legges igjen i nabolandet.

Nyåpning av Nordby

Harryhandlere har nå muligheten til å organisere seg i en klubb som ifølge eierne skal gi dem lavere priser i nabolandet.

Foto: Tomas Berger / NRK

Etter fire måneders eksistens er 8.000 personer medlemmer av gruppen Harryklubben på Facebook – flere av dem er blitt lagt til av andre.

Der markedsføres klubben som en organisasjon som skal jobbe for lavere priser for deres medlemmer i Sverige.

– Harryklubben skal slåss for lavere priser og bedre service til medlemmene, sier gründer Sven Jensen til Dagens Næringsliv.

Han forhandler med svenske bedrifter om mulig samarbeid, i første rekke dagligvarebutikker, bilverksteder og hoteller.

– Dette er en folkebevegelse. Vi skal få en stor kundemasse med unike tilbud som medlemmene selv velger, sier gründer og daglig leder i Harryklubben, Hampus Söderström til NRK.no.

LES OGSÅ:

Skal tjene penger på klubben

Ifølge Söderström ble klubben stiftet i ren takknemlighet overfor det norske folk. En takk for at han har fått jobbe, bo og stifte familie i landet.

– Da jeg lurte på hvordan jeg skulle få takket nordmenn, så slo det meg at nordmenn ikke har noen klubb eller forening når det gjelder handel i Sverige. Og der er jo alt billigere enn i Norge. Klarer vi å få det en prosent billigere, så er det mye penger tilbake til det norske folk, sier han.

Harryklubben er registrert som et aksjeselskap i Brønnøysundregistrene og det er liten tvil om at gründerne skal forsøke å tjene penger på klubben..

– Vi tjener ikke penger på det i dag, men det vil vi gjøre senere, innrømmer Söderström overfor NRK.no.

Klubben skal ifølge den daglige lederen være gratis for medlemmer, så det er ikke på medlemskontingent de skal hente penger.

– Vi skal hente pengene fra Sverige.

– På hvilken måte gjør dere det? Er det snakk om provisjon?

– Vi skal bli en direktekanal. Vi skal påvirke kjøpmenn. I dag er vi som kunder lojale mot de store. Nå skal de store bli lojale mot oss, proklamerer han.

Lanserte nettsiden i dag

I dag lanserte Harryklubben sin nye nettside, så hvor mange som har meldt seg inn i klubben vites ikke på nåværende tidspunkt, bortsett fra at 8.000 personer er medlem av Facebook-gruppen..

– Det er bra trykk på siden. Det er litt kaos her med både telefoner og e-post. Nøyaktig antall vet jeg ikke, da det kommer nye medlemmer hele tiden, sier han.

Ifølge en rapport fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning,
er nordmenn det folk i Europa som grensehandler mest. Halvparten av oss er på grensehandel i løpet av et år, mens bare en av ti EU-borgere gjør det samme.

Fra 2008 til 2011 økte det totale grensehandelsbeløpet med 29 prosent til 11,5 milliarder kroner. Antallet turer økte med 21 prosent til 7 millioner.

LES OGSÅ:

– Er virkelig Harry

Direktør Thomas Angell i Virke mener Harryklubben føyer seg inn i en rekke tiltak for å profittere på grensehandelen, som en følge av myndighetenes avgiftspolitikk.

– En harryklubb er virkelig harry. Men jeg kan jo ikke løpe rundt og forsøke å hindre dette. Det blir for dumt, sier han til Dagens Næringsliv.

Grensehandelen i 2011 førte for øvrig til 7.700 færre norske arbeidsplasser.

Grensehandel og taxfree-handel reduserte statens inntekter fra avgifter med 2,4 milliarder kroner.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brussalget i Norge kraftig ned

    Salget av brus i Norge har gått ned med 12 millioner liter hittil i år, melder NTB. Det er en nedgang på nesten 11 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Bryggeri- og drikkevareforeningens oversikt viser at salget av brus tilsatt sukker alene har gått ned med 12,48 prosent.

    Importerer brus og godteri
    Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
  • Uenige i forslag om vannskuter

    Politiet er sterkt kritisk til reglene for bruk av vannskuter som Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler kommuner ønsker å innføre, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Den foreslåtte fartsbegrensningen på fem knop inntil 150 meter fra land vil medføre store begrensninger også for politiet og være vanskelig å håndheve.