Hopp til innhold

Måtte bygge ut butikken, da tørste nordmenn invaderte

Systembolagets nye butikk i Strømstad ga nabobutikken 40 prosents omsetningsøkning.

Systembolaget

RINGVIRKNINGER. Dagligvarebutikken på motsatt side av parkeringsplassen har måttet utvide butikkene, for å kunne håndtere alle kundene fra Systembolagets nye utsalg.

Foto: Anders Winlund / NRK

I midten av juni i år åpnet det svenske Systembolaget et av Skandinavias største polutsalg i Oslovägen utenfor sentrum av Strømstad.

Systembolaget har to utsalg i den svenske grensebyen til Norge, som er blant de mestselgende per innbygger - godt hjulpet av nordmenn.

Det gamle "norskepolet" ble i sommer byttet ut med et nytt i samme område.

Siden åpningen av det nye utsalget har alkoholomsetningen skutt i været, og den enorme butikken for alkoholholdige drikker er ikke det eneste som har hatt suksess knyttet til etableringen.

Også naboen setter ny rekord, som følge av Systembolagets nyetablering.

Les også:

Systembolaget åpnet i Strömstad

RØD LØPER FOR TØRSTE NORDMENN. I juni i år ble det gjort stor stas på de første kundene, som besøkte det nyetablerte Systembolaget i Strømstad.

Foto: Anders Winlund / NRK

Økte med 40 prosent

EuroCash' butikk i Strømstad ligger rett ved siden av det splitter nye Systembolaget som ble åpnet i sommer, på motsatt side av samme parkeringsplass.

Etter at Systembolaget åpnet sitt nye utsalg har dagligevarebutikken hatt en omsetningsøkning på formidable 40 prosent.

- Vi har utvidet butikken og bygget ut kjøttdisken for å ta unna den økte kundetilstrømningen, sier administrerende direktør for den norskeide matkjeden EuroCash, Fredrik Jakobsson til NRK.no.

EuroCash har flere butikker langs grensen, og de merker en stor økning i antallet nordmenn, som krysser grensen for å handle.

Ni av ti kunder i de svenske grensebutikkene i Strømstad, på Nordby, i Tøcksfors, på Charlottenberg og ved Svinesund er norske.

Les også:

- Grensehandelen bare øker

Ikke uventet sier kundene i ulike forbrukerundersøkelser, at det er kostnadsnivået i Norge som trekker dem over grensen.

Statistisk Sentralbyrå kunne den 4. september i år melde at i løpet av de siste 12 månedene har nordmenn grensehandlet for 11,7 milliarder kroner.

Det er en økning på ni prosent sammenlignet med samme antall måneder året før.

Fra næringslivsorganisasjonen Virke heter det blant annet at handelsbransjen i Norge ikke tåler ytterligere avgiftsøkninger.

Virke peker på at avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige på populære varer som alkohol, tobakksvarer, sjokolade- og sukkervarer er kritisk store, og har bedt norske politikere ta grensehandelen på alvor.



- Takker for økte avgifter

Fredrik Jacobsson, EuroCash

TAKKER FOR NORSKE AVGIFTER. Administrerende direktør for matkjeden EuroCash, Fredrik Jakobsson, forteller om stigende kundetilstrømning hvert år.

Foto: www.zpiker.no

I høst har vært mye støy rundt regjeringens forslag om å øke tollsatsene på enkelte matvarer.

Med det økte importvernet på harde oster, biffilet og lammekjøtt kan man også risikere at enda flere nordmenn krysser grensen for å handle disse varene, noe Eurocash-sjefen kan bekrefte gleder svenske kjøpmenn.

Fredrik Jakobsson sier, at grensebutikkene i Eurocash-kjeden har merket en kraftig økning i alle butikkene langs grensen:

· 14 prosent økning i antall kunder siden januar 2010
· Omsetningen har økt med 17 prosent i samme periode
· Salget av kjøtt økte med 13 prosent i perioden


- Vi har hatt stigende kundetilstrømning hvert år, forklarer Jakobsson, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.