NRK Meny
Normal

Vil bedre krisehåndteringen

Fredrikstad kommune og Østfold Røde Kors har inngått en samarbeidsavtale om beredskap i krisesituasjoner.

Beredskapsavtale

Avtalen om beredskapssamarbeid ble undertegnet av Arnulf Hansen, Østfold Røde Kors (f.v.), Rudolf Ervik, distriktsleder i Østfold Røde Kors og beredskapsleder i Fredrikstad, Ole Bøklepp.

Foto: Elin Antonsen/ Østfold Røde Kors

– Vi ønsker å gjøre kommunen bedre i stand til å løse den neste hendelsen som rammer oss, sier beredskapsleder i Fredrikstad kommune, Ole Bøklepp.

Av den grunn har han og kommunen sagt ja til en samarbeidsavtale med Østfold Røde Kors om beredskap ved alvorlige hendelser.

– Røde Kors er den største og mest universale frivillige aktøren vi har, de kan bidra med mye, sier Bøklepp.

Ole Bøklepp

Ole Bøklepp, beredskapsleder i Fredrikstad kommune.

Foto: Victoria Ose/ NRK

Langt samarbeid

Fredrikstad kommune og Røde Kors har samarbeidet i lang tid, men med uavklarte spørsmål som de har tatt hensyn til før og etter hver krisesituasjon.

– Som hvilke utgifter de har krav på å få dekket og hvordan forsikringsordningen skal være, sier Bøklepp.

Med den nye avtalen slipper de å avklare dette fra gang fra gang til gang. Begge parter skal nå forholde seg til Justisdepartementets retningslinjer for redningsutgifter.

Klargjør ansvarsfordeling

Nå som den administrative delen av avtalen er på plass, skal kommunen inngå en praktisk avtale med Fredrikstad og Gressvik Røde Kors om hvem som har ansvar for hva i krisesituasjoner.

– I løpet av året håper vi å inngå en avtale som går mer på det praktiske arbeidet under en uønsket hendelse og om beredskapsarbeidet generelt, sier Bøklepp.

I dag er det nemlig ingen avklarte roller for hvem som gjør hva.

– Praksisen har vært at de lokale Røde Kors-foreningene har kontakt med sin kommune, men det har ikke vært avklart hvilken rolle vi skal ha, sier beredskapskoordinator i Østfold Røde Kors, Arnulf Hansen.

Større forutsigbarhet

Arnulf Hansen

Arnulf Hansen, beredskapskoordinator i Østfold Røde Kors.

Foto: Glenn Thomas Nilsen/ Østfold Røde Kors

Den nye avtalen vil gi begge parter større forutsigbarhet, sier Hansen.

– Ting blir mer forutsigbart, og vi får en dialog med kommunen om hvilke oppgaver de har tenkt at vi skal løse, og vi kan få presentert de oppgavene vi er i stand til å løse.

Hvilke oppgaver er det?

– Overfor kommunene er det først og fremst bistand ved evakuering og opprettelse av pårørendesenter og evakueringssenter, sier Hansen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bortetap for Fredrikstad

    Fredrikstad Fotballklubb ledet to ganger i bortekampen mot Asker i ettermiddag, men tapte til slutt 3-2 for laget som ligger midt på tabellen i 2. divisjon. Kun to poeng skiller FFK på 2. plass fra 7. plassen når lagene tar sommerferie. Moss spilte 0-0 hjemme mot Bærum

  • Oljelekkasje fra Kråkerøybrua

    Brannvesenet har lagt ut lenser i Glomma etter at det begynte å lekke olje fra Kråkerøybrua i Fredrikstad. Oljen kommer fra en oljeslange som ble revet av i forbindelse med en bruåpning lørdag, skriver Fredriksstad Blad. Brua åpnes ikke båtpasseringer, og det er usikkert når den kan åpnes igjen.

    Brannbåten ligger under Kråkerøybrua i forbindelse med oljelekkasje
    Foto: Grete Ruud/NRK