NRK Meny
Normal

Venter på svar fra geoteknikere

I løpet av dagen skal geoteknikere undersøke rastomta i Refneveien i Halden. Foreløpig lever beboerne i uvisshet.

Ras i Halden

De siste dagene har bakken sunket et par meter ned tett inntil boligblokka. Tirsdag kveld bestemte politiet at beboerne midlertidig måtte flytte ut.

Foto: Lotte Olsen / NRK

De 65 beboerne som i går kveld ble evakuert etter et jordras i Refneveien i Halden, vet fremdeles ikke når de får flytte hjem igjen.

Ras i Halden

Området rundt boligblokka er foreløpig sperret.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Onsdag rundt klokka 10:30 kom eksperter fra Norges Geotekniske Institutt til rasområdet. Først når deres undersøkelser er ferdige får beboerne og kommunen svar på hva de har i vente framover.

Deler av tomta har rast ut få meter fra husveggen. I verste fall kan også deler av boligblokka rase ned i en nærliggende elv som går ut i Iddefjorden.

– Det viktigste nå er å finne ut om det er noen fare for at området rundt blokka kan rase ut mer enn det har gjort, sier ordfører i Halden, Thor Edquist (H).

(Artikkelen fortsetter under videoen)

 • SE VIDEO:
  Oppdatering Halden

– Må avvente undersøkelsene

Tirsdag kveld ble beboerne evakuert til Thon Hotel i Halden sentrum.

Ras i Halden

Slik så det ut på rastomta onsdag morgen.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Ordføreren håper beboerne kan flytte hjem så snart som mulig, men understreker at de må avvente situasjonen.

– Det var et informasjonsmøte på kultursalen i går kveld. De som ville kunne få et hotellrom. Nå må vi avvente undersøkelsene fra Norges Geotekniske Institutt, sier Edquist.

Området rundt boligblokka og parkeringsplassen er sperret med polititeip.

Politiet er på stedet for å varsle eventuelle beboere som ikke var hjemme i går, og dermed ikke har fått med seg hva som foregår.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Sjekket hundrevis av kjørende

  265 bilister ble tatt i UP-kontroller på Østlandet under gårsdagens Speed Marathon. Norsk utrykningspoliti var i går med på den europeiske storkontrollen for andre gang, og kontrollerte 1239 biler i landet. I UP-distrikt Øst, som dekker østlandet og innlandet, gjennomførte UP 405 kontroller.

  UP på Hjelset
  Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK
 • Går for science-linje igjen

  Fylkestinget har vedtatt å ha to science-linjer på Greåker videregående skole igjen. Tallet på studieplasser ble kuttet fra 60 til 30 i fjor, men en underskriftsaksjon fikk nok respons til at fylkestinget måtte behandle et forslag. I dag var det et enstemmig fylkesting som doblet skoletilbudet igjen.