NRK Meny
Normal

Venter på svar fra geoteknikere

I løpet av dagen skal geoteknikere undersøke rastomta i Refneveien i Halden. Foreløpig lever beboerne i uvisshet.

Ras i Halden

De siste dagene har bakken sunket et par meter ned tett inntil boligblokka. Tirsdag kveld bestemte politiet at beboerne midlertidig måtte flytte ut.

Foto: Lotte Olsen / NRK

De 65 beboerne som i går kveld ble evakuert etter et jordras i Refneveien i Halden, vet fremdeles ikke når de får flytte hjem igjen.

Ras i Halden

Området rundt boligblokka er foreløpig sperret.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Onsdag rundt klokka 10:30 kom eksperter fra Norges Geotekniske Institutt til rasområdet. Først når deres undersøkelser er ferdige får beboerne og kommunen svar på hva de har i vente framover.

Deler av tomta har rast ut få meter fra husveggen. I verste fall kan også deler av boligblokka rase ned i en nærliggende elv som går ut i Iddefjorden.

– Det viktigste nå er å finne ut om det er noen fare for at området rundt blokka kan rase ut mer enn det har gjort, sier ordfører i Halden, Thor Edquist (H).

(Artikkelen fortsetter under videoen)

  • SE VIDEO:
    Oppdatering Halden

– Må avvente undersøkelsene

Tirsdag kveld ble beboerne evakuert til Thon Hotel i Halden sentrum.

Ras i Halden

Slik så det ut på rastomta onsdag morgen.

Foto: Lotte Olsen / NRK

Ordføreren håper beboerne kan flytte hjem så snart som mulig, men understreker at de må avvente situasjonen.

– Det var et informasjonsmøte på kultursalen i går kveld. De som ville kunne få et hotellrom. Nå må vi avvente undersøkelsene fra Norges Geotekniske Institutt, sier Edquist.

Området rundt boligblokka og parkeringsplassen er sperret med polititeip.

Politiet er på stedet for å varsle eventuelle beboere som ikke var hjemme i går, og dermed ikke har fått med seg hva som foregår.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Utsatte vannverksak

    Aremark kommunestyre valgte i går å utsette behandlingen av vannverksaken, der 130 aremarkinger fikk en halv ukes frist til å betale nesten 19 000 kroner. Det skriver Halden Arbeiderblad. Politikerne mente at saken var for dårlig utredet.

  • FFK går mot millionunderskudd

    Fredrikstad Fotballklubb kan gå mot et underskudd på 3,7 millioner kroner i 2017, skriver Fredriksstad Blad. Det er sponsor- og billettinntektene som har sviktet denne sesongen. FFK kjemper en hard kamp for å unngå nedrykk fra 1. divisjon.