Hopp til innhold

Her er nesten alle syrere i jobb eller på skole

Novin Mohammed flyktet fra Syria og er i full gang med utdannelse i Norge. Hun er ikke alene.

Novin Mohammed

Novin Mohammed mener det er viktig å lære språket skikkelig for å bli en del av samfunnet og få jobb.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Antall syrere som bosettes i Sarpsborg øker år for år, og vil i 2015 være 59. For to år siden kom det 23 syriske flyktninger til østfoldbyen. Av disse har langt de fleste skaffet seg jobb eller er i gang med utdannelse.

Det bekrefter flyktningekonsulent i NAV Sarpsborg, Rohan Christopher.

– Syrere som kommer til Norge har ofte solid og variert arbeidserfaring og har bodd i et samfunn der mange tar utdannelse. De vil videre i livet og skaffe seg jobb og greie seg her, sier han.

Kurdiske Novin Mohammed er 35 år og trebarnsmor, ett av dem er født i Norge. Familien flyktet fra Syria allerede i 2009 og fikk opphold i Norge i 2013. Nå snakker hun godt norsk og har fått plass på Halden videregående skole.

– Jeg har et ønske om å bli apotektekniker og har startet på skole nå i august. Jobb er viktig for å bli en del av det norske samfunnet, sier Novin.

Språk avgjørende

Novin har brukt de to siste årene på å lære seg norsk, og greier nå å følge undervisningen på skolen.

Har det vært lett å lære norsk?

– Nei, det var veldig vanskelig først. Men, jeg prøvde alt jeg kan. For å lære å kjenne samfunnet så må du lære språket først. Det er en forutsetning for å kvalifisere seg til arbeid, sier Novin.

Sarpsborg bosetter i år 38 syrere, av dem 29 voksne og 9 barn. Neste år ventes antallet å øke ytterligere.

Driver butikk

Adbulhalim Issa

Abdulhalim Issa er fornøyd med å ha blitt medeier i en dagligvarebutikk i sentrum av Sarpsborg.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

I en sentrumsgate i Sarpsborg ligger en dagligvarebutikk, med fruktkasser på utsiden. En av eierne er Adbulhalim Issa, også han kurdisk syrer som flyktet til Norge og fikk opphold i 2013.

– I Syria kjørte jeg lastebil. I Norge fikk jeg først jobb på en restaurant, som kjøkkensjef. Nå er jeg medeier i denne matbutikken.

Abdulhalim er fornøyd med at halvparten av kundene i butikken er nordmenn. Av vareutvalget er det mange produkter fra østen, men også norske og europeiske.

– Jeg er veldig glad i å gå på jobb. Det har ikke vært så lett i starten, særlig med språket. Men, det går bra.