NRK Meny
Normal

Vegvesenet sjekker trafikkskolene

Neste uke skal trafikkskolene selv opp til førerprøve. Alle trafikkskoler i Østfold har fått vite at de kan bli kontrollert.

Trafikkskole

Er avvik i opplæringen graverende nok, kan trafikkskoler eller lærere miste godkjenningen.

Foto: Knut Opeide / Statens vegvesen

Det er ingen spesiell grunn til at Vegvesenet setter søkelyset på Østfold, sier fagleder i Vegvesenets Tilsynsseksjon, Rune Granum.

– Tilsynsseksjonen i region Øst velger ut områder ikke nødvendigvis fordi det er noe spesielt for Østfold. Vi vil gjøre dette i de andre områdene vi har ansvar for også.

De 44 skolene i Østfold har fått forhåndsvarsel. Det de ikke har blitt fortalt er hvem, eller hvor mange av trafikkskolene som faktisk blir kontrollert.

Rune Granum

VIKTIG Å KONTROLLERE: – Veldig mange trafikkskoler driver veldig bra, men noen tar snarveier. Vi må være sikre på at de gjør det de skal, sier fagleder Rune Granum i Vegvesenets tilsynsseksjon.

Foto: Statens vegvesen

– Vi har bedt de om å gi en oversikt over den opplæringen de skal ha neste uke. Så velger vi hvor vi vil reise, sier Granum.

– Vi ser på dette som et viktig trafikksikkerhetstiltak. At de vet at tilsyn kan forekomme tror vi er svært viktig for å opprettholde kvaliteten på opplæringen.

Må gi elevene riktig inntrykk av hva de kan

Trafikken er komplisert, og dagens opplæring er bygd opp slik at elevene skal kjenne sitt ståsted, hva som er deres sterke og svake sider, fortsette Granum. Elevene skal få et realistisk forhold til sitt eget ferdighetsnivå. Derfor er det viktig at trafikkskolene gir elevene en fullverdig opplæring.

– Det er viktig å si at veldig mange trafikkskoler driver veldig bra. Men det er også slik at noen ikke gjør det de skal. De velger snarveier.

– Hvilke snarveier?

– For eksempel skal det være minst tre timer med glattkjøring. Mørkekjøring skal ha tre timer. Det ligger gevinster i å korte ned, og dermed kunne avvikle fler elever på kortere tid. Da blir opplæringen mangelfull, og de skolene som gjør dette får konkurransefortrinn fordi de kan konkurrere ut de seriøse på pris.

Avdekker tilsynet brudd, kan det i ytterste konsekvens føre til at trafikkskoler eller trafikklærere mister godkjenningen, sier Granum.

Råder elevene til å velge riktig trafikkskole

Og han mener også elevene og deres foresatte kan gjøre en jobb for å velge riktig trafikkskole.

– På våre nettsider har vi lagt ut en liste over krav elevene bør stille når de skal velge trafikkskole.

– Det dreier seg om liv eller død i ytterste konsekvens.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: