NRK Meny
Normal

Vårsjekk på Flesketorget

Det var lange køer på Flesketorget i Fredrikstad da Sykkelbyen Nedre Glomma inviterte til gratis vårsjekk av sykkelen.

Sykkelsjekk

Bernt Larsen har fått enda en håpefull kunde som gleder seg til våren med nysjekket sykkel.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

Vinden blåste, og solen glimret med sitt fravær, men det som manglet av hygge fra naturens side, ble tatt igjen med engasjement fra de oppmøtte. Lokale sykkelreparatører fra hele Nedre Glomma-regionen hadde møtt opp for å stille sin kunnskap til fri disposisjon.

Håper på to tusen deltagere

Og så lenge du har to hjul, en ramme og bremser, kunne du få dem sjekket på Flesketorget i Fredrikstad i helgen. Det hele var arrangert av Sykkelbyen Nedre Glomma som et slags kick-off frem mot Sykle til jobben-aksjonen som begynner tirsdag 19. april. For uten en velfungerende og vårsjekket sykkel kan det bli utfordrende å motivere seg til den daglige arbeidstråkken.

Anne skauen

Anne Skauen håper så mange som to tusen deltar i årets sykle til jobben-aksjon.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

– Vi har et mål om å få to tusen aktive syklister med på aksjonen i år. Og det blir moro!

Det forteller Anne Skouen. Hun er en del av aksjonen og forteller at de håper de kan vekke konkurranseinstinktet hos folk og få dem ut i aktivitet både før og etter jobb.

En sykkel er som et hode. Den må brukes for ikke å forfalle!

Vidar Bjørge, sykkelreparatør

– Her går det an å få poeng for det aller meste. Sykler du til jobben? Poeng for det. Går du til jobben eller kanskje tar bussen? Poeng for det. Det meste av fysisk fostring får du poeng for, og da er du med i konkurransen. Dette skal bli gøy!

– Sikkerheten er viktigst!

Vidar Bjørge har tatt seg fri fra helgeaktivitetene og jobben som reparatør i Dikeveien. Han står med en sykkel han skal sjekke girene, bremsene og dekkene på. Det viktigste under en vårsjekk er å ivareta sikkerheten, skal vi tro mannen som sammenligner en sykkel med et hode. Den må holdes i aktivitet for ikke å forfalle.

Vidar Bjørge

– Sykkelen er litt som hodet. Den må brukes for ikke å forfalle. Det mener sykkelreparatør Vidar Bjørge.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

– Det verste man kan gjøre er å la en sykkel stå stille over lengre perioder, og da spesielt i regnet. Om vinteren brukes den lite, og derfor er man nødt til å kjøre en vårsjekk før man tråkker i gang.

Det viktigste er at sykkelen er i en trafikksikker og kjørbar stand. Sjekk gira, sjekk dekkene. Men viktigst av alt, sjekk bremsevaiere og klosser. Alt dette kan man enkelt sjekke hjemme, men når man får muligheten til å sjekke det gratis hos profesjonelle folk, er valget enkelt.

Engasjert i sykling? Følg NRK Østfolds mørgenmøte som handler om, ja nettopp, sykling direkte her!

Ikke dårlig samvittighet

Etterhvert ble det lange køer for å få sjekket sykkelen, og en av dem som venter på tur, er Eddy Holmly. Nesten forrest i køen forteller han at det er samboerens sykkel han skal få sjekket. For hans egen sykkel har motor. Og den får man ikke sjekket her.

Eddy Holmly

Selv om Eddy Holmly bare har sykkel med motor, kjenner han godt til gleden av å bruke pedaler til jobben.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

– Men jeg får ikke dårlig samvittighet av den grunn. Jeg er så aktiv ellers, så om jeg velger motorsykkel, syns jeg det er greit.

Han kjenner likevel godt til følelsen av frihet og kontakt med naturen man får når man sykler fremfor å kjøre. For når man sykler, har man som regel ikke et vindu som sperrer mellom deg og det som skjer ute.

– Man er på en måte mer tilstede. Når du sykler, kjenner du mer på naturen på en måte. Kjenner lukter og ser ting du kanskje ikke ville sett i en bil. Du hører andre lyder og kommer på en måte mer tilbake til grasrota.

lange køer

Det ble etterhvert en forholdsvis respektabel kø av syklister som var klare for en liten vårsjekk.

Foto: Nicolai Delebekk / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Stoppet for flere lovbrudd

  En kvinne ble tatt av politiet for å kjøre mot rødt lys i formiddag, og det fikk følger for henne: Det viste seg at hun hadde såpass mange prikker fra før at hun måtte levere fra seg førerkortet. Bilen hun kjørte var ikke forsikret, så med de nye reglene for dagsbøter for uforsikrede biler og forelegg for kjøring mot rødt lys blir dette kostbart for kvinnen i 40-årene.

 • Røkke ute av kampen om Norske Skog

  Aker ute av kampen om Norske Skogs fabrikker, det skriver Dagens Næringsliv.

  Ifølge avisa trekker Kjell Inge Røkke og hans Aker seg fra kampen om å overta Norske Skog, etter at samarbeidet med hedgefondet Oceanwood surnet.

  Kjell Inge Røkke
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix