NRK Meny
Normal

Värmland er selvforsynt med cannabis

Cannabis-dyrkingen i Østfolds svenske nabofylke Värmland øker så mye at svensk politi mener fylket er selvforsynt med cannabis. Hverken politiets eller tollvesenets statistikk tyder på at det er samme situasjon her.

Grønne cannabisplanter

På svensk side av grensen avdekkes stadig flere cannabis-plantasjer.

Foto: Flickr / Edward the Bonobo (CC BY-NC-ND 2.0)

I fjor ble det avdekket 33 tilfeller av ulovlig fremstilling av narkotika i Värmland, og det dreier seg neste utelukkende om cannabis-dyrking, melder Sveriges Television Värmland. Värmland er et fylke med omtrent samme innbyggertall som Østfold.

Cannabisdyrkingen har økt så mye at det nå dyrkes nok til å dekke hele misbruket i fylket.

Frykter økt misbruk

Sjefen for Karlstadpolitiets ungdomsgruppe Daniel Fernström vurderer det slik at økningen i cannabisdyrkingen kan føre til økt misbruk:

– Når tilgangen på stoffet blir større, vet vi at vi får flere misbrukere, sier Fernström til SVT Värmland.

For seks-sju år siden ble det avdekket en rekke «cannabis-plantasjer» på Østlandet. De seneste årene har det bare blitt avdekket enkelttilfeller her.

Ett tilfelle i Østfold i fjor

– Vi hadde ett tilfelle i Østfold politidistrikt i fjor, sier Tom Erik Guttulsrød, sjef for Felles Kriminalenhet politidistriktet.

Cannabisplantene brukes blant annet til hasj og marihuana. Guttulsrød har inntrykk av at marihuana blir stadig mer populært på markedet.

Tollvesenets beslag av hasj varierer ganske mye. De to siste årene er det beslaglagt ca. 640 kilo. I 2011 ble det beslaglagt 1480 kilo, mens det året før ble beslaglagt 363 kilo.

Tollvesenets beslagsstatistikk viser en jevn stigning når det gjelder marihuana. I fjor ble det beslaglagt 255 kilo marihuana.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Stortingspolitiker frikjent

    Tage Pettersen er frikjent av lagmannsretten. Stortingspolitikeren ble saksøkt av Niels J. Wiig for ærekrenkelser mens han var ordfører i Moss. Grunnen var at kommunen anmeldte Wiig for grovt underslag etter en konkurs og sendte ut en pressemelding om dette. Politiet har senere henlagt saken mot Wiig, men han nådde likevel ikke opp i søksmålet mo den tidligere ordføreren. Også søksmålet mot Even Rønvik ble avvist av lagmannsretten.

  • Ung midtstopper klar for Sarpsborg

    Sarpsborg 08 har i dag signert midtstopper Bjørn Inge Utvik fra Sogndal på en treårskontrakt. Det forteller klubben i en pressemelding. Utvik er bare 21 år gammel, men har likevel god erfaring med nærmere 70 kamper på øverste nivå i Norge.

    Bjørn Inge Utvik klar for Sarpsborg 08
    Foto: Sarpsborg 08