NRK Meny
Normal

Utkastelsen av svaksynte Tina Marie går verden rundt

Tina Marie Asikainen ble kastet ut fra McDonald´s i Fredrikstad fordi hun hadde med seg førerhund. Nå har historien hennes spredt seg verden rundt.

Tina Marie Asikainen

Tina Marie Asikainen har mistet oversikten over hvor mange medier som har skrevet om henne.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

I løpet av de tre første dagene etter hendelsen kunne svaksynte Tina Marie Asikainen telle artikler fra 37 forskjellige land som skrev om henne og førerhunden Rex som ble kastet ut fra restauranten i Fredrikstad. Nå har hun mistet oversikten over hvor mange som har skrevet om saken.

– Det har stått om dette på The Independent, CNN og Reuters. Det har blitt skrevet om i Kina, Ungarn, Bulgaria, Polen, Sverige, Danmark og Island, blant annet, sier hun.

Ikke vant med måten norske firmaer håndterer slike saker på

Det var i august Tina Marie Asikainen og hennes datter (5) bestemte seg for å spise på McDonald´s i Fredrikstad. Med seg hadde de førerhunden Rex, siden Tina Marie er svaksynt.

MC Donald`s Norge gikk i etterkant ut på Facebook med en beklagelse og skrev at de følger opp hendelsen internt.

– Det skal ikke skje, og det har helt klart skjedd en feil. Vi vil beklage overfor Tina og synes det er hyggelig å kunne bli med Blindeforbundet og snu dette til noe positivt, sa kommunikasjonssjef Erik Lødding i McDonald´s Norge til NRK.no etter hendelsen.

– Jeg tror at det er mange som blir engasjerte når det er en så verdensomspennende bedrift som McDonald´s det handler om. Og i utlandet er de kanskje ikke helt vant med måten Mc Donald´s Norge har håndtert dette på; så offentlig og så tydelige på at de har gjort en feil. Det er nok ikke vanlig i alle land, sier hun

Tina Marie Asikainen og Erik Lødding

Tina Marie Asikainens sak førte blant annet til at hun møtte Erik Lødding i McDonald's Norge hvor de sammen satte opp klistremerker som ønsker førerhunder velkommen på restauranten i Råde.

Foto: Siw Mariann Strømbeck/NRK

Økt oppmerksomhet for saken

Til tross for den ubehagelige episoden er Tina Marie glad for at hennes sak har skapt oppmerksomhet rundt førerhunder.

– Jeg tenker at den vanskelige opplevelsen jeg hadde har blitt snudd til noe positivt om den aktuelle saken med førerhunder. Men jeg ser jo at dette fortsatt skjer med andre, så det er fortsatt en jobb å gjøre.

– Det jeg opplever nå er at mange bedrifter, når de kjenner meg igjen, er kjempehyggelige og har ønsket oss velkommen på en skikkelig måte.

Politikere i andre land ser på saken

Asikainen forteller at hun har fått tilbakemeldinger fra personer fra flere andre land om saken.

– I ett land har dette med førerhund blitt tatt opp med politikerne for å se på reglene. Denne saken har nok satt en støkk i folk, sier hun.

– Hvordan er tilbakemeldingene du får?

– Det er så å si bare positive tilbakemeldinger. Men litt pepper har det også blitt – bokstavelig talt. En dag lå det en konvolutt i postkassa med pepper i og et ikke så hyggelig brev. Men de fleste er bare positive.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil skled av veien

    En bil har sklidd av veien på riksvei 188 ved Tune kirke i Sarpsborg. Det ser ut til at det ikke har oppstått personskader, skriver politiets operasjonssentral på Twitter.

  • Kjørt til legevakt etter velt

    En 16 år gammel jente er kjørt til Halden legevakt etter at hun veltet på lett motorsykkelen sin. Bakgrunnen for velten skal være at hun forsøkte å kjøre unna en elg. Det skriver politiet på Twitter.