NRK Meny
Normal

Ut på tur? Ta med litt søppel hjem!

Det flyter av søppel, ikke minst i skjærgården. Fylkesordføreren oppfordrer alle til å være med på dugnaden: – Ta med en sekk og plukk litt.

Created by InfoDispatcher

Fylkesordfører Ole Haabeth oppfordrer folk som går på tur til å plukke med seg litt søppel. Video: MARTIN TANGEN SCHMIDT / NRK

I år er det friluftslivets år. Det markerer fylkesordfører i Østfold Ole Haabeth med en tur i naturen hver måned. Det skal være en tur med mening.

Søppelplukking

Fylkesordfører i Østfold Ole Haabeth (t.v.) og Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård plukker søppel på Søndre Missingen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Haabeths meningsfulle tur i mars gikk fra Slevik brygge i Fredrikstad og ut til Søndre Missingen i skjærgården utenfor Onsøy. Utstyrt med regntøy, lue og søppelsekk var fylkesordføreren klar for innsats, sammen med Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård og en håndfull andre.

– Var du glad da du våknet og så regnværet?

– Det er helt greit. Det er i alle fall stille, og det må det være for at vi skal komme i land på Missingene, sa Haabeth idet han gikk om bord i Skjærgårdstjenestens røde båt.

Fin anledning

Friluftsrådgiver Pål Erik Jensen i Østfold fylkeskommune var med på turen.

– Det er fylkesordføreren som har bestemt at vi skal på tur, så jeg har prøvd å finne noen muligheter. Det er jo på tide å få ryddet kysten før påske. Dette er en gyllen anledning.

– Du har med sekker du også?

– Her er det sekker til alle ...

Problemet er all plasten

På Søndre Missingen fikk søppelplukkerne nok å henge fingrene i. Etter en mild vinter med forholdsvis lite is har mye søppel drevet i land i skjærgården. Fylkesordføreren fant mye plast. Det var mye små partikler.

– Plast er problemet, konstaterer Haabeth.

Han slår fast at det er et behov for å plukke søppel. Det gjelder særlig plastavfall på hele kysten vår.

– Nå må vi benytte anledningen. Påska er en kjempeflott anledning til å ta med seg en sekk og plukke litt når en er ute og går tur, mener Haabeth. – Alle kan hjelpe til, så vi kan få rene og fine strender i skjærgården.

Søppelplukking

Skjærgårdstjenesten sørget for å frakte ivrige søppelplukkere ut til Missingene i dag.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: