NRK Meny
Normal

Ulvebestanden blir frisket opp

Nye gener fra øst fører til mindre innavl i den norske ulvebestanden.

Ulv.

Det norske bestandsmålet for ulv ble nådd i både 2010 og 2011, og kan nåes også i år.

Foto: Arkiv

Morten Kjørstad

Morten Kjørstad, leder i Rovdata.

Foto: Rovdata

Flere av ulvekullene som ble født i Skandinavia i fjor har aner tilbake til to innvandrende ulver fra øst, viser en felles overvåkingsrapport for Norge, Sverige og Finland.

– Vi ser at mange av valpene etter de to finskrussiske hannene «Kynnahannen» og «Galvenhannen», som vandret inn til Skandinavia mot slutten av forrige tiår, har klart å etablere seg og få valper selv, sier Morten Kjørstad, leder i Rovdata i en pressemelding.

Funnene er gjort gjennom DNA-analyser og tyder på at ulvebestanden er tilført nytt genmateriale fra øst. Det fører til at innavlen i bestanden har blitt redusert.

Tror graden av innavl faller

I åtte av minst 28 valpekull som ble født i Skandinavia i fjor, var én av foreldrene avkom etter en av de to finskrussiske hannene.

– Dette gjelder altså nær en tredjedel av alle skandinaviske valpekull, og viser hvor raskt de friske genene sprer seg i bestanden, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Ifølge Flagstad vil graden av innavl trolig fortsette å falle i enda noen år framover, selv uten tilførsel av nye finskrussiske immigranter.

– På lengre sikt er bestanden imidlertid avhengig av flere immigranter for å få tilført nye gener og unngå negative effekter av innavl, sier han.

Les også:

Bestandsmålet kan nåes også i år

Petter Wabakken

Prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark, Petter Wabakken har tro på at bestandsmålet vil bli nådd i 2012.

Foto: Knut Sveen

Overvåkingsrapporten viser også at den skandinaviske ulvebestanden har holdt seg stabil i forhold til vinteren før, fra 289-325 ulver vinteren 2010/2011 til 260-330 individer vinteren 2011/2012.

– Antallet helnorske ulver er omtrent det samme som vinteren 2010-2011, da det ble registrert 32 til 34 ulver i landet, sier Kjørstad.

I fjor ble det født mellom 28 og 31 valpekull Skandinavia, mot 31 året før. De tre helnorske kullene var innenfor forvaltningsområdet for ynglende ulv i Norge, og Stortingets målsetting ble dermed nådd for andre året på rad.

Ut fra en vurdering av forekomsten av ulv i Norge er det forventet at det er født fra to til fire kull med ulvevalper i helnorske ulverevir i 2012.

– Det er absolutt mulig at Stortingets målsetning oppnås for tredje året på rad, sier prosjektleder ved Høgskolen i Hedmark, Petter Wabakken.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha stasjonen et annet sted

    En ny meningsmåling viser at et flertall av de spurte i Moss mener at det er feil å legge jernbanestasjonen til havneområdet, slik bystyret og Bane Nor har bestemt. Målingen er gjort av InFact for gruppen Bedre Byutvikling Moss. Ordfører Hanne Tollerud sier at en slik meningsmåling ikke endrer noe.

  • Fylkesvei 120 stengt

    Fv 120 i Østfold er stengt ved Hobøl mellom Elvestad og Ringvoll på grunn av åstedsbefaring, opplyser Statens vegvesen. Veien er stengt til ca. kl. 15.