Smittsom tuberkulose påvist i Sarpsborg

En kvinnelig renholder som jobber ved Kurland barneskole og barnehage i Sarpsborg er smittet med tuberkulose.

Kurland barneskole

Den smittede kvinnen jobber som renholder på blant annet Kurland barneskole.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

– Hun er innlagt på sykehus for å få behandling, og det er påvist at hun har en smitteførende tuberkulose. Det vil si at når hun hoster opp slim og er i nærkontakt med andre så kan det være en viss fare for smitte, sier helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg kommune til NRK.no.

Øivind Werner Johansen, helsesjef i Sarpsborg

Helsesjef Øivind Werner Johansen i Sarpsborg kommune sier de ser alvorlig på situasjonen, men oppfordrer likevel innbyggerne til å forholde seg rolig.

Foto: Håvard Wien / NRK

Ifølge kommunens nettsider jobber den smittede kvinnen som renholder ved Kurland barneskole, Kurland barnehage og Råkilveien barnebolig i Sarpsborg.

Skal finne ut om flere er smittet

Helsesjefen understreker at tuberkulose er en svært lite smittsom sykdom, men at kommunen likevel ser alvorlig på situasjonen som har oppstått.

– Vi kan selvsagt ikke ta noen sjanser her, derfor går vi ut med informasjon om dette.

Han forteller at det nå jobbes med såkalt smitteoppsporing for å finne ut om det kan være flere som har blitt smittet av sykdommen.

– Det har vi allerede startet blant de nærmeste til den syke – altså venner, familie og de hun har i nær omgangskrets. Da har vi tatt blodprøver og røntgen av lungene, og det får vi svar på til uka, sier Johansen.

Over helgen vil også elevene ved skolen, barna i barnehagen, foresatte og de andre ansatte få tilbud om en slik undersøkelse.

Vet ikke hvor smitten kommer fra

Kommunen har de siste dagene vært i tett dialog med Folkehelseinstituttet om saken, og planlegger det videre arbeidet sammen med dem.

– Vi har hatt informasjonsmøte med lederne i skolen, barnehagen og barneboligen.

– Nå har vi bestemt at vi skal invitere de ansatte og foresatte til informasjonsmøte over helgen for å informere om hva vi gjør videre, sier Johansen.

Helsesjefen kan foreløpig ikke si noe om hvor eller hvordan kvinnen har blitt smittet.

– Dette er jo nytt for oss nå, så det er noe vi nå jobber videre med.