NRK Meny
Normal

Kjøper fyrverkeri i Sverige tross importforbud

Flere butikker på Svinesund bugner av fyrverkeri, og kundene er nesten uten unntak norske. Det til tross for at det er strengt forbudt å ta med varene over grensen.

Fyrverkeributikk på Svinesund

«TV-boden» er full av fyrverkeri og kundene er norske.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

«TV-boden» til Sivert Hjalmarsson er fylt opp med fyrverkeri.

– Vi har bare norske kunder. Det er vel kanskje en og annen svensk, men det er unntakene. Vi har holdt på her med fyrverkeri i 31 år, forteller Hjalmarsson.

Created by InfoDispatcher

Se video: Sivert Hjalmarsson ved «TV-boden» på Svinesund selger mye fyrverkeri til nordmenn. Reporter: Rune Fredriksen. Foto: Tor René Stryger.

– «Alt» er forbud i Norge

Og forbudet mot å innføre fyrverkeri stanser ikke salget:

– Nei det stimulerer vel om mulig mer. De sier at «alt» er forbudt i Norge, da blir det litt mer spennende å handle, sier Hjalmarsson. Han forteller at han har like mange norske kunder som før.

Tollerne prioriterer andre ting

Selv om det selges betydelige mengder fyrverkeri på svensk side av grensen, er det ikke all verden som havner hos Tollvesenet:

Per Kristian Grandahl

Per Kristian Grandahl medgir at tollerne prioriterer jakten på andre ting enn fyrverkeri.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

– Det er ikke mye fyrverkeri vi tar, medgir vaktleder Per Kristian Grandahl ved Tollvesenet på Svinesund. – De vi gjerne tror smugler fyrverkeri er sånne folk vi vanligvis ikke ser etter. Vi prioriterer folk som smugler narkotika og folk som smugler større mengder høyt beskattede varer. Men ser vi fyrverkeri, blir det beslag og en anmeldelse til politiet, sier Grandahl.

Tolleren tror det er noen misforståelser ute blant folk:

– Det kan vel hende noen tror det er lov å ta med seg alt annet enn pinnefyrverkeri, men alt fyrverkeri er forbudt innført til Norge.

Få unntak

Reglene er klare: Det er forbudt å innføre fyrverkeri uten tillatelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Unntaket er små stjerneskudd, knall-bon-bon, party-poppers, kruttlapper og lignende (fyrverkeri klasse 1). Det melder Tollvesenet på sine nettsider.

Tollkontroll Svinesun

Tollkontrollen går sin gang på Svinesund, men det er ikke så mange som blir tatt med fyrverkeri.

Foto: Rune Fredriksen / NRK

 

 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Setter opp fartsgrensen på E6

    Fra mandag kan man igjen kjøre i 110 km/t på E6 mellom Korsegården i Ås og Moss, skriver Moss Avis. Gjennom vinteren har strekningen hatt fartsgrense på 100 km/t.

  • Fire av fem bedrifter med mangler

    Fire av fem bedrifter i Østfold og Akershus som ble kontrollert av arbeidstilsynet i februar og mars, hadde feil og mangler på produksjonsutstyr. Slike mangler kan føre til alvorlige skader, mener tilsynet.