NRK Meny
Normal

- Dødstrøtte sjåfører på Østfold-veiene

Triksing med fartsskrivere er et økende problem, mener Statens vegvesen.

Vogntog
Foto: Rune Karlsen / NRK

Mandag ble et polsk vogntog stanset på Svinesund, med en bryter som manipulerte fartsskriveren.

Kan kjøre døgnet rundt

- Når føreren har bryteren aktiv, manipuleres fartsskriveren slik at den skriver hviletid istedetfor kjøring, forteller overingeniør i Statens Vegvesen, Poul Erik Christensen.

Dermed kan sjåførene i praksis kjøre døgnet rundt uten å bli oppdaget.

- Når vi har kontroll skal vi sjekke at føreren har stått rolig og sovet i 11 timer i løpet av et døgn. Men når de lurer oss, kan vi risikere at vi har dødstrøtte sjåfører på veiene, sier Christensen.

- Meget alvorlig

Politijurist i Halden, Ole-Richard Holm-Olsen, er kjent med det stadig økende problemet.

- Dette er meget alvorlig. De fleste sjåførene er riktignok skikkelige folk som gjør jobben sin på en god måte. Det er unntakene som må stoppes, sier Holm-Olsen.

Den polske sjåføren som ble stoppet mandag slapp unna med et forelegg på 10.000 kroner, i tillegg til at han har fått kjøreforbud i Norge det neste halve året. Dessuten er førerkortet beslaglagt.

Økt konkurranse

- I dette tilfellet kunne vi ikke bevise at sjåføren hadde brukt bryteren. Hadde man gjort det, kunne straffen blitt 45 dager ubetinget fengsel, sier Holm-Olsen.

Overingeniør i Statens Vegvesen, Poul Erik Christensen, tror den tøffe konkurransen kan bidra til mer bruk av tjuvtriks.

- Konkurransen i bransjen er knallhard, også i forhold til utland. Dermed kan man få konkurransefordeler ved å installere en slik manipulerende bryter. Dette er nok noe som dessverre bare kommer mer og mer, sier Christensen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Fergetrafikken oppe å går igjen

    Fergetrafikken mellom Moss og Horten er tilbake til normalen. Tidligere i kveld var det ventetider opp mot en time på grunn av tekniske problemer på den ene ferga. Det er nå ordnet opp i, melder Bastø Fosen på sin hjemmeside.

  • Råkjørere i Fredrikstad

    UP har i ettermiddag hatt en trafikkontroll ved Engelsviken i Fredrikstad. Det resulterte i åtte forenklede forelegg for å kjøre over fartsgrensa, tre forelegg for bruk av mobil og en for ikke å ha brukt bilbelte.